ЕС обяви за персона нон грата постоянния представител на Венецуела Клаудия Салерно.

Новината обяви върховният представител за външната политика Жозеп Борел. Решението е взето от Съвета на ЕС по негова инициатива.

Стъпката е в отговор на изгонването на посланика на ЕС в Каракас Изабел Брилянте Педроса. Властите дадоха на португалската дипломатка 72 часа да напусне Боливарианската република. Така те отговориха на санкционирането от ЕС на 19 висши представители на режима на Николас Мадуро.

Клаудия Салерно е лишена от акредитациите й за европейските институции. Тъй като тя е акредитирана и в Белгия, решението не включва нейно изгонване от белгийска територия. Този въпрос остава в ръцете на властите в тази страна. Това заяви говорител на Еврокомисията в отговор на запитване на Клуб Z.

С други думи, посланик Клаудия Салерно е изгонена от ЕС, но не и от Белгия.

Същевременно група евродепутати настояха Жозеп Борел да уволни посланика на ЕС в Куба Алберто Наваро, съобщи „Политико“. Искането се съдържа в писмо до върховния представител от 16 депутати от Европейската народна партия (ЕНП), либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ) и Европейски консерватори и реформисти (ЕКР).

Наваро е обвинен в съюзяване с режима в Хавана, който според авторите не зачита и нарушава човешките права. Те са гневни, че дипломатът подписал открито писмо до американския президент Джо Байдън с призива да вдигне ембаргото срещу острова. Той дори се опитал да придума свои европейски колеги също да сложат подписите си, но те отказали.

Посланикът не позволил на кубински дисиденти да участват от дипломатическата мисия в изслушване пред делегация на Европарламента.

Видната дисидентка Берта Солер, която оглавява движението „Дами в бяло“, се жалва, че персоналът на представителството не й оказвал никаква помощ въпреки многобройните й арести.

Като за капак мисията не разпространявала текстовете на резолюциите на ЕП срещу нарушаването на човешките права в Куба.