Пролетните ваканции за учениците може да бъдат две (вместо сега сегашната една). Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев в Шумен, където откри нови STEM центрове за иновативно обучение в две училища. 

Фиксираната ваканция в момента ваканция е от 3 до 11 април. Предложението на Отрасловия съвет в системата на образованието е учениците да имат две ваканции - от 18 до 21 март и от 29 април до 9 май.

Работна среща на отрасловия съвет към МОН – 24 февруари 2021г. Отрасловият съвет предлага на Министъра на образованието...

Публикувахте от Съюз на работодателите в системата на народната просвета в България в Сряда, 24 февруари 2021 г.

Според Вълчев предложението за две ваканции има предимства.

"Имаме две ваканции, една по-кратка и една по-дълга от 11 дни, което е повече от планираната пролетна ваканция. Обхващаме 5 и 7 май, които няма да бъдат пълноценни учебни дни в другия случай, ако останат разпокъсани дните между майските празници...", отбеляза Вълчев в Шумен.

Той добави, че сред аргументите против промяната, които чувал, било, че решението ще се вземе сега, след като много хора вече са направили плановете си за ваканциите.

Материалът за матурите на дванадесетокласниците няма да бъде съкратен, каза още Вълчев. По думите му учителите са успели в електронна среда да обхванат всички теми от учебния материал. През следващия месец обучението в училище ще затвърди материала.

Вторият семестър на студентите ще започне хибридно. Особено ще се държи на практическите занятия на студентите по медицина и специалностите, чиято дейност се базира на практиката в реална среда. ВУЗ-овете все пак ще имат самостоятелност да вземат решения според епидемичната ситуация в самото учебно заведение.

Малките ученици от 1 до 4 клас ще продължат да се обучават присъствено.

"Установихме, че не те са основните приносители. Ваксинираните ще бъдат като щит. Надяваме се след месец те да достигнат 10 процента. Предполагаме, че летните месеци ще бъдат по-лесни в епидемично отношение", посочи той.