Растат подозренията за престъпления срещу човечеството, извършени в бунтовната етиопска провинция Тигре. 

След репортаж на Асошиейтед прес за масови убийства и гробове в този северен етиопски регион на границата с Еритрея , публикуван вчера доклад на международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл" е озаглавен: "Клане на стотици цивилни в Аксум от еритрейските войски може да представлява престъпление срещу човечеството".

Аксум е най-свещеният град за православните християни в Етиопия. Тук е техният храм "Св. Богородица от Цион", където те смятат, че е донесен Кивотът с Мойсеевите скрижали, който е изчезнал след разрушаването на Соломоновия храм в Йерусалим. 

През ноември миналата година етиопската армия изолира провинцията от външния свят и проведе там операция срещу местния Фронт за освобождение на Тигре, бунтовническа организация, чийто елит в миналото доминираше политиката на многоетническата държава. 

Властите в Адис Абеба обявиха победа, но светът знае малко за случилото се в Тигре, където по време на операциите са нахлули и еритрейски войски, търсейки отмъщение срещу местното население, с което имат стари вражди. 

Бежанки в лагер близо до Мекеле, провинциалната столица на Тигре. Снимка АП / БТА

Докладът на "Амнести" посочва, че организацията е разговаряла с 41 оцелели от офанзивата и със свидетели, които са разказали за масови убийства миналия ноември. Еритрейските войници са извършвали извънсъдебни екзекуции и грабежи, подлагали са селищата на безразборен артилерийски обстрел, пише в документа. Анализ на сателитни изображения показва доказателства за нови масови гробове.

Еритрейските войски са разстреляли систематично стотици невъоръжени в Аксум на 28 и 29 ноември 2020 г., пише "Амнести". Те са открили безразборен огън по улиците и са извършвали рейдове от къща на къща в клане, което може да представлява престъпление срещу човечеството, се казва в доклада.

"Амнести" е интервюирала лично бежанци от конфликта Тигре, пристигнали в източен Судан, разговаряла е по телефона и с хора в Аксум. Свидетелствата на всички съвпадат - масови убийства без съд и присъда, безразборен артилерийски обстрел и масови грабежи, след офанзивата на етиопските и еритрейските войски, довела до завземането на града в средата на ноември.

Анализ на сателитни изоброжения на Лабораторията за доказателства за кризи на организацията е показал следи от масови погребения близо до двете църкви в Аксум.

“Доказателствата са необорими и водят към смразяващо заключение. Eтиопските и еритрейските войски са извършили многобройни военни престъпления в офанзивата им да завземат Аксум. Освен това еритрейските войски ... системни и хладнокръвно са избили стотици цивилни, което изглежда, че съставлява престъпления срещу човечеството”, казва Депроз Мучена директор на "Амнести за Източна и Южна Африка.

Служител на УНИЦЕФ (организацията на ООН за децата) в център за вътрешни бежанци от конфликта в Тигре до гр. Адиграт. Снимка АП БТА

Зверствата са продължили от превземането на Аксум на 19 ноември до края на същия месец и са съвпаднали с храмовия празник на "Св. Богородица от Сион", заради който всяка година там се стичат много богомолци и поклонници. Улиците на града са били покрити с трупове, пише в доклада. Войниците с дни не се позволявали на оцелелите местни жители да погребат мъртвите си. Под заплахата от нови убийства са тръгнали да плячкосват наред не само домовете им, но и магазини и обществени сгради, включително болница. Грабили са луксозни стоки, автомобили, лекарства, мебели, покъщнина, храни и напитки.

„Спешно трябва да бъде проведено разследване под ръководството на ООН за тежките нарушения в Aксум. Заподозрените във военни престъпления или престъпления срещу човечеството трябва да бъдат наказателно преследвани в справедливи процеси, а жертвите и техните семейства - да получат пълно обезщетение ", казва Мучена. "Повтаряме призива си към етиопското правителство да предостави пълен и безпрепятствен достъп в Тигре за хуманитарни, правозащитни и медийни организации".

Разкритията са предизвикателство за етиопския премиер Абий Ахмед, който беше удостоен с Нобелова награда за мир през 2019 г., за това че успя да сложи край на дългата война с Еритрея.