До края на юни, при добро стечение на обстоятелствата и нормално зареждане с ваксини, може да стигнем до 2 млн. напълно ваксинирани (с две дози при сегашните три одобрени препарата- бел. ред).

Тази прогноза направи директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов в петък по Нова тв.

Според него от имунизиране се нуждаят в момента около 4 млн. души. "От тях 50 на сто да се ваксинират, това са 2 млн. Като сложим преболедувалите и децата, ще бъде създаден колективен имунитет и ще живеем по-спокойно. Правим всичко възможно това да се случи", каза още Балтов.

По думите му в момента в страната има още около 10 хил. дози от препарата на "АстраЗенека". Днес те ще бъдат изчерпани.

Втора доза се пази за около 20 хил. души, които са получили продуктите на "Пфайзер"/"Бионтех" и на "Модерна". От тези ваксини се пазят и за изборната администрация (която се предполага, че трябва да бъде имунизирана преди 4 април). Балтов обясни, че ако до 10 март останат неизползвани ваксини от тези, които се пазят за комисиите, ще бъдат пуснати и използвани за други желаещи.

Ако очакваните 52 хил. ваксини на "АстраЗенека" пристигнат в събота, тогава отново ще може да се отворят т. нар. зелени коридори.

Според Балтов те трябвало да останат, защото в страната имало около 500 хил. здравно неосигурени лица (по-рано за тях беше казано, че ще бъдат имунизирани в РЗИ-тата-бел. ред.).

"Най-големият ни страх е, че част от хората, получили първа доза, ще се откажат от втората. Има и хора, които не си спазват датата, идват по друго време", повтори отново директорът на "Пирогов".

Леглата в болниците плавно се пълнят с пациенти с COVID-19.  "Няма експоненциална тенденция", добави той.

Кунчев: Сертификатът за ваксиниране е положителна дискриминация

"Убеден съм, че ентусиазмът на хората няма да се охлади, колкото по-рано човек се ваксинира, толкова по-добре, за да достигнем колективен имунитет".

Това каза в сутрешния блок на БНТ пък главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Държавата няма да се откаже от принципите ваксинацията да бъде безплатна и доброволна, допълни Кунчев.

Като общество ще се отървем, когато отнемем терена на действие на вируса, каза още Кунчев.

Според него още сега се чувствало влиянието от предпазените хора.

"Като достигнем 1-2 млн. ваксинирани българи, ще видите, че никога няма да се стигнем до големи бройки на заразността и няма да пълним болниците", каза още Кунчев.

Той коментира и темата за сертификат за ваксиниране за ЕС, която беше обсъждана и на Европейския съвет в четвъртък вечер.

"Сертификатът за ваксиниране не е дискриминация, това дава възможност на хората да преминават по-бързо през гранични пунктове, защото са защитили себе си и останалите. Това е положителна дискриминация, но няма да е държавата тази, която ще слага бариери. И да не го направи България, други държави ще го направят - Гърция, Турция, Хърватия, каза Кунчев. - Не виждам нищо лошо в това. Това е начин по-бързо до стигнем до тези заветни 70 процента и да освободим общество. Което ще се освободи благодарение на хората, които са се имунизирали, а не на тези, които пишат глупости във фейсбук", каза още главният държавен здравен инспектор.

На въпрос дали България има план Б за осигуряването с ваксини, той отговори:

"Ако имаше план Б, щеше все някъде по света да го прилагат."

На уточнение добави: "Да, с изключение на Израел, но там сигурно хвърлят луди пари, нямам информация".

 
По повод на обявеното намаляване на доставките на ваксини от "АстраЗенека" за ЕС и в частност за България, Кунчев отбеляза: "Едва ли го правят нарочно. Но една фирма като подписва нещо, трябва да си дава сметка какво може да изпълни и какво не може".

Повтори и че ЕС е дал в аванс пари за изследвания и създаване на ваксината и "сега е моментът те да се отплатят, което обаче не става".

Доц. Кунчев увери, че се пазят вторите дози за всички ваксинирани. Пази се първа и втора доза за изборната администрация - около 90 000 души.

Той повтори, че всички ваксини дават някаква защита след първа доза.

По думите му никой обаче с една доза не може да е сигурен, че е максимално защитен.

"Не можем да излезем от кратката характеристика на продукта, няма как да не го следваме. Поели сме ангажимент към хората, че ще осигурим тези две дози и ние ще го направим", добави той.

За зелените коридори Кунчев обясни, че "изцяло зависим от доставките". "Ако фирмите изпълняват стриктно договорите, много бързо можем да възстановим коридорите".

Според него на по-късен етап-вероятно към края на март, вече щяло да има възможност за избор на ваксина.

Електронната система, в която да се записват желаещите да се ваксинират, се очаква да заработи след 3 март. Такива били уверенията от "Информационно обслужване".

"Аз лично не виждам какво ни дава това кой знае какво в плюс. Ако вие сте се записали при личния лекар, ако имате достъп през зелените коридори или като част от хората във втора и трета фаза, достъпът така или иначе ще го имате. Въпросът е да ги има ваксините", заключи Кунчев.

Заведенията е можело да бъдат отворени и на по-ранен етап, защото е важно как те работят, как се спазват мерките, смята още той.