Здравният министър Костадин Ангелов гневно разкритикува „АстраЗенека“ за неспазени доставки на ваксини към България.

„Нямаме нужда от вашата учтивост, а от ваксини“, обърна се той към британско-шведската фармацевтична компания по време на редовния брифинг на здравните власти, посветен на разпространението на коронавирусната инфекция в страната.

След което продължи: „На полето на медицината има само черно и бяло, има само болни или здрави, има само живи или умрели. Нямаме нужда от подобен тип учтивости. На тази база ние планирахме зелени коридори, ваксинации, доставки до личните лекари“.

Той неколкократно повтори, че България се надбягва с вируса и че страната е била изключително неприятно изненадана от решението на „АстраЗенека“ да намали доставките и да не изпълни част от предварителните договорености.

Министърът призна, че се налага временното спиране на места на т.нар. зелени коридори. Подобна мярка обяви във фейсбук тази сутрин ВМА. По-късно подобно съобщение дойде и от столичната болница „Св. Анна“.

 
Още снощи Нова тв „изчете“ писмо от здравното министерство до „АстраЗенека“, в което се настоява за изпълнение на ангажиментите. От компанията имаше отговор до телевизията, лишен от конкретност.
 
Миналия петък изненадващо премиерът Бойко Борисов обяви, че се отварят т.нар. зелени коридори за всички желаещи да се ваксинират, без оглед на фазите във ваксинационния план. Т.нар. масова имунизация се извършва точно с препарата на „АстраЗенека“.

„117 хил. дози пристигнаха на 22 февруари.  Това е с 333 хил. дози по-малко от поетия ангажимент. На 15 февруари бяхме информирани, че до края на месеца ще има две доставки - 87 хил и 54 хил. дози. Сега разбираме, че в страната няма да постъпи нито една от тези доставки. Описаните факти показват, че „АстраЗенека“ няма да изпълни ангажимента си за 142 437 дози до края на февруари. Вчера с изненада научихме, че на 1 март ще получим 52 хил. дози, а не очакваните 142 437 дози“, посочи той.

Министърът обясни, че здравните власти водят непрекъснато разговори с „АстраЗенека“.

Той добави, че „в рамките на 2 дни очакваме реакции“.

Българската страна има готовност да прати веднага самолет за тези 52 хил. дози ваксини, каза още Ангелов.

„Това наричам аз липса на оперативност. Намираме се в криза световна и чакаме оперативни решения. Съобщихме, че има самолет, той е готов и чака. Уважаеми представители на „АстраЗенека“, нека да съм пределно ясен - нямаме нужда от вашата учтивост, имаме нужда от ваксини“, продължи той.

12 хил. дози от „Модерна“ са пристигнали днес. През март очакваме и ваксини от „Пфайзер“, посочи още министърът.

Според Ангелов „светлината в тунела ще е и ваксината на „Янсен“, която вероятно ще получи регистрация следващия месец“.

По думите му 35 хил. дози от ваксините на „АстраЗенека“ са разпределени в момента и „ако през следващите два дни имаме ваксини, ще успеем да задържим положението“, твърди министърът.

„Зелените коридори“ временно спират да действат, поне докато не дойде доставката от 52 хил. дози от „АстраЗенека“. Камионът се очаква да тръгне в петък и да пристигне в събота (това е изтеглянето с два дни по-рано на доставката, което обявиха от компанията).

Ангелов увери, че ако пристигнат в събота, дозите веднага ще бъдат разпределени, като личните лекари ще получат 50 на сто от количеството.

Той информира, че компанията засега се очертава да изпълни 40 на сто от поетите ангажименти към България.

Общо страната е заявила 4,5 млн. дози точно от Оксфордската ваксина.

Вчера от „АстраЗенека“ съобщиха, че намаляват 50 на сто доставките за страните от ЕС за втората четвърт на годината. По-малко осигурени количества от компанията имаше за съюза бяха обявени и в края на януари.

Здравният министър увери, че се търси купуването на допълнителни количества от иРНК ваксините.

През марта трябва да дойдат 85 хил. дози от ваксината на „Модерна“ вместо планираните с около 60 хил. дози по-малко. Още 1 млн. дози ще дойдат от „Пфайзер“/ „Бионтех“ пак през март.

Ангелов не можа да назове бройката на хората над 65 г., както и на тези с придружаващи заболявания, които са били ваксинирани след старта на масовата ваксинация. Посочи само, че по време на „зелените коридори“ са били имунизирани извън фазите 15 168.