Столичната община не може да избира строителни фирми, които да свършат качествена работа. Това обясни кметицата Йорданка Фандъкова в ефира на БНТ тази сутрин, след като представи отново плана си за бюджет 2021 на София.

На въпрос за постоянните проблеми със завършени ремонти тя отбеляза:

"Това е недопустимо, но то се случва. Трябва още по-строг контрол. Ние сме предложили с главния архитект законови промени, но трудно се защитават особено пред гилдиите някои текстове, с които искаме да се засили контролът, да се поеме много сериозната отговорност не само от строителите, но и от надзорните фирми, проектантите, знаете, че много често оттам идва проблемът. Това прехвърляне на отговорност вреди на града, на нас, на хората, много сериозно, защото хората очакват от Столичната община, от мен, да се свърши работата."

Важно е да се отбележи, че в по-голямата част от всички 4 мандата на Фандъкова управляваща партия е ГЕРБ, която без проблеми променя закони независимо от недоволството на браншове или опозиция.

Попитана защо не може просто с фирмите, които правят чести нарушения, да не се правят нови договори, тя отговори:

"Има много ясен закон за обществените поръчки. Ние работим по закон, не можем да избираме фирмите така, както на нас ни харесва. Мен ако ме питате, по-голямата част от фирмите в София не трябва да работят изобщо. Не само в София, изобщо това са проблеми на строителния бранш, които са известни."

Там, където има проблеми, работят различни фирми, не една фирма, добави тя. И подчерта вечния рефрен - повече и по-добър контрол. За което има назначен нов зам.-министър, "който има своите идеи".

"Обикновено обръщаме внимание, и с право, на строителите, тях ги санкционираме много сериозно, докато при останалите фирми средствата, с които ги санкционираме, са несъразмерни спрямо щетата, която се причинява", отбеляза тя.

Санкциите в тези случаи са и според договорите, сключени от Столичната община.

Фандъкова определи плана си за бюджет на София като "реалистичен и напрегнат". Подчерта, че от 1,88 млрд. лв. бюджет по-голямата част са държавно делегирани пари. И маркира отново трите си приоритета - стратегическите и инфраструктурните проекти и работата в кварталите, новите детски градини и подобрената чистота на въздуха в града.