Политолози излязоха с позиция в защита на техни колеги, които са дадени на съд за клевета или пък са им заведени съдебни искове от политици заради публични изказвания и анализи. В декларация на Българската асоциация за политически науки (БАПН) се посочва, че заради коментари на политическата ситуация в страната нейни членове стават обект на „публични нападки, обиди и агресия от политически пристрастни кръгове“. 

Пред Клуб Z председателката на асоциацията проф. Румяна Коларова заяви, че като учени и професионалисти те са длъжни да реагират на подобна атака срещу престижа и авторитета на тяхната общност. 

„Но БАПН не може да приеме налагащата се практика политици и политически организации да използват съдебните институции като инструмент за сплашване, налагане запор на банкови сметки преди дори завеждането на съдебно дело срещу колеги политолози и най-вече като особен вид политическа реклама“, се казва в позицията на асоциацията. 

Оттам посочват още, че техни колеги системно са обвинявани, че анализират и оценяват политическия процес „в защита на една или друга политическа сила“.

„Много често се повтаря квалификацията „платени“ коментатори. Трябва изрично да подчертаем, че като правило нито участието в радио и телевизионни предавания, нито интервютата, които правят нашите колеги, се заплащат. Но дори колегите, които пишат коментари срещу хонорар, получават заплащане заради своята експертиза, а не заради своята пристрастност“, уточняват от асоциацията.  

Реакцията на политолозите идва дни след като тяхната колежка Татяна Буруджиева, която е бивш депутат от БСП и в момента е преподавател по политология в Софийския университет, обяви, че лидерката на БСП Корнелия Нинова я съди за клевета срещу нея, като е запорирана дори университетската ѝ заплата. 

„В cлучaя cтaвa въпрoc зa иcк пo пoвoд нa изкaзaнo eкcпeртнo мнeниe. Зaщoтo aз cъм дaлa интeрвютo в кaчecтвoтo нa пoлитoлoг и cъм гoвoрилa зa прoцecи и cитуaции в БCП и зa рoлятa и влияниeтo нa г-жa Нинoвa кaтo прeдceдaтeл нa тaзи пaртия“, каза миналата седмица Буруджиева.

Нинова съди за клевета и журналистката Калина Андролова. Буруджиева посочи, че и бившият заместник-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов е водил дело срещу политоложката Мария Пиргова. 

Пред Клуб Z проф. Румяна Коларова разказа, че това не са единични случаи. И посочи, че срещу политолога проф. Огнян Минчев също е заведен съдебен иск от депутата на БСП проф. Иво Христов.

„Има дела, които са приключени и доколкото знам нито едно до момента не е с осъдителна присъда. Все още обаче има искове, по които не са заведени дела. Големият проблем, че ако се заведе иск и по него има някаква имуществена санкция, дори със самото му завеждане процедурно може да се наложи запор върху сметката на съответния колега. Можете да си представите какво означава запор от 7 хиляди лева за един политолог. Това означава, че този човек на практика се лишава от доход, особено ако има заем или лизинг. Това е безумие и брутален финансов натиск. Ние не сме бизнесмени. И въобще илюзията, че получаваме някакво заплащане срещу интервютата и участията в радио и телевизионни предавания, е изключително вредна за нашия авторитет“, коментира Румяна Коларова.  

Тя посочи, че тази декларация не е персонална в защита на конкретен политолог, а е устойчива линия на поведение.

„В момента, в който един политолог направи критичен анализ за действията на политик или политическа сила, анализ, който се основава на научни обобщения за политически тенденции и устойчиви корелации, то напълно неприемливо е съответният ощетен политик да се опитва по съдебен път да се разправя с него. Налагането на подобна практика на разправа на политиците с учените намираме за изключително порочно“, добави тя. 

По думите на Румяна Коларова в Българската асоциация за политически науки (БАПН) членуват само политолози, които се занимават с наука и изследвания, имат докторска степен и повечето преподават в университети. Тя посочи, че предстои асоциацията да приеме свой етичен кодекс. Там ще се запише, че всеки член на организацията ще се стреми да не надхвърля своята експертна компетентност.

 

Ето и цялата позиция на Българската асоциация за политически науки (БАПН):

По повод  на повтарящите се случаи на заведени дела срещу наши колеги, предизвикани от техни публични интервюта или анализи, бихме искали да подчертаем, че опитите да се дискредитира българската политология и свободата на наши колеги да правят професионални оценки, анализи и прогнози, са насочени срещу свободата на словото и правото на гражданите да правят информиран избор, съпоставяйки експертни оценки. В морето от информация професионалното ни призвание е да предлагаме ориентири, базирани на научно знание и систематизирани факти.

Настояваме да се прекрати отъждествяването на анализите и прогнозите на наши колеги с изказваните от политици мнения, позиции и програмни намерения. Също така настояваме да се има предвид, че всеки от нас непрекъснато провежда системни и широкообхватни изследвания на политическото поведение и нагласи на гражданите, функционирането на политическите институции, процеса на политическа комуникация и правене на политика. Те не са толкова популярни, но предлагат научна основа за оценка на текущия политически процес.

Появяващите се упреци към политолозите, особено интензивни в предизборни периоди, сочат редица проблеми, от които ще посочим няколко: 

- Непознаването на политическите процеси в сравнителен план – политическата наука прави своите изводи на основата на сравнителни изследвания. В политологичната общност се анализира българският политическия процес както диахронно, така и синхронно – както десетилетия назад, обхващайки промените в режима или институционалната динамика след 1989 година в България, така и обхващайки в сравнителен план политическия процес и практиката в другите европейски демокрации. Опитът политическите процеси в България да се разглеждат през тесния фокус на ситуацията и междуличностните политически сблъсъци е не само манипулативен, но и в разрез с политологията като наука. Като професионална общност категорично му се противопоставяме.

- Недоверието към институциите и към политиците се пренася към политолозите и ни се приписват връзки и зависимости, за да ни дискредитират. Така се уронва неправомерно престижът на политологията като наука и като професия. Вече действаме в условията на напрегната предизборна ситуация. Политическите анализи и коментари няма как да не са в центъра на вниманието. Изключително деструктивно е, когато към тях се формира полярно отношение – или безкритично се харесват и одобряват, или радикално биват отричани и политолозите са обвиняване във всички земни грехове. А целта на професионалната ни общност е да стимулираме конструктивен дебат, критично мислене и информиран избор. Всяка политическа платформа има своите предимства и недостатъци, всяка политическа ситуация не само подлежи на различни оценки, но неизбежно има своите позитивни и негативни последици. Това е предметът на политическата наука.

- Политическа пристрастност – наши колеги системно са обвинявани, че анализират и оценяват политическия процес „в защита на една или друга политическа сила“. Много често се повтаря квалификацията „платени“ коментатори. Трябва изрично да подчертаем, че като правило нито участието в радио и телевизионни предавания, нито интервютата, които правят нашите колеги, се заплащат. Но дори колегите, които пишат коментари срещу хонорар, получават заплащане заради своята експертиза, а не заради своята пристрастност. 

Всички сме заинтересовани гражданите да търсят експертни мнения, а не ефектни и пълни с епитети описания, колкото и те да звучат находчиво и завладяващо. Обективното експертно мнение трябва да бъде разграничавано от политическите пристрастия и идеологическите формули. Политологията стъпва върху научни методи и достоверни данни и предлага експертиза за политическите програми, гражданската мобилизация и институционалната динамика в България и Европа.

Мнозина от активните членове на БАПН, които често коментират политическата ситуация, са приели факта, че стават обект на публични нападки, обиди и агресия от политически пристрастни кръгове. Всеки от тях лично отстоява своите позиции, а политическата действителност ги потвърждава или опровергава. 

Но БАПН не може да приеме налагащата се практика политици и политически организации да използват съдебните институции като инструмент за сплашване на изразили научно обоснованата си позиция колеги, налагане на запор на банкови сметки преди дори завеждането на съдебно дело и най-вече като особен вид политическа реклама.