Враждуващите страни в Афганистан се върнаха на масата на преговорите, слагайки край на повече от месец на многократно отлагане, на фона на ескалация на насилието, но и надежди, че двете страни ще успеят да се договорят за примирие, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Говорителят на талибаните д-р Мохамад Наим съобщи в Туитър снощи, че преговорите между талибаните и афганистанското правителство са се възобновили в Катар, където бунтовническото движение има политическо представителство. Липсват подробности, освен че атмосферата е била "сърдечна", че има твърд ангажимент преговорите да продължат, и че първата задача ще бъде определянето на дневния ред.

Когато през януари преговорите внезапно бяха прекъснати броени дни след началото им, и двете страни представиха своя вариант за дневен ред. Задачата сега е страните да прегледат съответните предложения и да се споразумеят по кои теми ще се преговаря и в каква последователност.

Приоритет за афганистанското правителство, САЩ и НАТО е сериозно намаляване на насилието. Талибаните бяха заявили, че по въпроса може да се преговаря, но досега бяха против каквото и да било непосредствено примирие.

Вашингтон извършва преглед на мирната сделка с талибаните от февруари 2020 г., сключена от администрацията на предишния президент Доналд Тръмп, която призовава за окончателно изтегляне от Афганистан на всички чуждестранни войски до 1 май т.г. Талибаните категорично се противопоставяха срещу удължаване на срока, дори и за кратко, но във Вашингтон нараства консенсус за отлагане.

Има дори предложение за оставането на по-малък контингент, предимно разузнавателни сили, които да се фокусират почти изцяло само върху контратероризма и върху все по-активния клон на "Ислямска държава", базиран в Източен Афганистан.

Вашингтон и НАТО обаче засега не са огласили решението си за съдбата на около 10-те хиляди военни, вкл. 2500 американски, които все още са в Афганистан. Администрацията на Байдън, която наблегна на политическото решаване на продължителния конфликт и запази на поста му Залмай Халилзад - човекът, който договори американската мирна сделка с талибаните, засега избягва каквито и да било категорични декларации относно пътя по-нататък.

Възобновяването на преговорите в Доха последва бурна дипломатическа активност, изразяваща се в поредица от посещения в Пакистан за срещи с влиятелния командващ армията ген. Камар Джавед Баджва.

Само за последната седмица на посещение в Исламабад бяха командващият американското Централно командване ген. Кенет Макензи, руският пратеник за Афганистан Замир Кабулов и специалният пратеник на катарското външно министерство д-р Мутлак Бин Маджед Ал Кахтани. Утре се очаква да пристигне пратеникът на афганистанския президент Умар Даудзаи.