„Мрежа на изборните доброволци в чужбина“ започна петиция за промяна на Изборния кодекс с цел облекчаване на вота в чужбина, и по-конкретно във Великобритания.

Обединеното кралство вече не е в Европейския съюз и по тази причина по настоящия чл. 14, ал. 5 от закона там могат да се отворят само 35 секции.

Авторите на петицията обаче посочват, че в страната се очакват между 70 и 100 места, за които ще бъдат подадени минимум 60 заявления за гласуване и отваряне на изборни секции до крайния срок - 9 март 2021 г. 

Причината е сериозният ръст на заявленията, подадени за избори 2021. Ако през 2017 г. 4696 души са подали заявления (до крайния срок), то само до момента заявленията са 8411. А гласувалите българи във Великобритания в крайна сметка са били 18 099 души.

„Това означава 2,5 пъти повече заявления за гласуване във Великобритания на избори 2021 в сравнение с избори 2017. Работейки със същия коефициент 2.5 по отношение на очаквания брой гласували на избори 2021 в сравнение с избори 2017, получаваме прогнозната цифра от общо 45 000 души, които се очаква да имат желание да упражнят правото си на глас във Великобритания на 4 април 2021 г.“, пише в петициите.

При ограничение от 35 секции това означава по над 1200 души на секция. Това би било невъзможно в рамките на нормалния изборен ден, а по време на пандемичната ситуация - и с повишена опасност за гласуващите.

„Очевидно не съществува вариант, при който допустимите от изборния закон 35 секции ще бъдат достатъчни да поемат желаещите да гласуват български граждани от една общност, която по официални данни наброява над 200 000 души и показва рекордна мотивация да гласува.

Очевидно желаещите да гласуват български граждани във Великобритания и членовете на секционните избирателни комисии там ще бъдат поставени да гласуват, съответно да работят в СИК, в условия на максимален риск за тяхното здраве и живот“, коментират от „Мрежа на изборните доброволци в чужбина“.

В петицията се предлагат три варианта. Първият е пълно отменяне на ограничението, което ще позволи навсякъде по света 60 заявления на граждани да отворят секция. Вторият - да се добави в текста на члена „една държава, която не е и не е била членка на Европейския съюз“, което ще означава, че ограничението не важи за Великобритания. Третото решение е чрез преходни и заключителни разпоредби в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение да се отмени този член, но само за настоящия вот - заради пандемията.

Ограничението на изборните секции бе въведено в Изборния кодекс през 2016 г. от ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Реформаторския блок“. Само десет дни преди датата на вота тогава обаче ИК бе променен, така че във Великобритания да се отворят над 35 секции.