13 934 електронни заявления са подадени от българи в чужбина, които искат да гласуват на парламентарните избори. Това каза говорителят на ЦИК Таня Цанева. Формата на заявление е била качена на сайта на ЦИК в понеделник в 20,00 ч. 

„Разпределението е: от Великобритания – 3277, от Германия – 2759, от Испания – 1390, САЩ – 950“, поясни Цанева.

ЦИК е взела решение за увеличение с 50% на заплащането на членовете на секционните избирателни комисии (СИК).

Според Цанева няма да има проблем с ваксинирането на членовете на районните избирателни комисии.

„Очаква се, според здравния министър, в края на следващата седмица вече да имаме указания или протокол, на базата на който ще можем да създадем методически указания и правила за спазване. По отношение на ваксинирането, също обсъдихме тази тема. За РИК няма да е проблем да бъдат ваксинирани, тъй като назначаваме РИК до 12 февруари. До утре ще имаме поименен членски състав на районните избирателни комисии. По отношение на СИК мислим, обсъждаме как те да могат да бъдат подадени, ако има възможно по-рано, но едва ли ще може. Срокът, в който се назначават СИК, е до 3 март. Ако има възможност за малко по-ранно назначаване, разбира се, РИК ще направят това“, обясни Цанева.

Днес е била проведена среща между ЦИК, вътрешния министър Христо Терзийски и представители на ДАНС, като на нея са били обсъдени мерките, които ще бъдат предприети по отношение на охраната на машините за гласуване.

Към момента в ЦИК са подадени 13 жалби. Съгласно хронограмата на ЦИК, до утре кметовете на общини трябва да образуват със заповед избирателните секции.

Другият говорител на ЦИК Димитър Димитров съобщи, че към този момент има подадени заявления за участие в изборите от 2 партии и 3 коалиции.