В Мианма днес се провеждат най-многобройните досега демонстрации против военния преврат, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Специалният докладчик на ООН за ситуацията в Мианма Том Андрюс предупреди, че към Янгон пътуват подкрепления от войници, което може да означава, че има повишен риск от сериозно насилие.

"В миналото подобни прехвърляния на войници предхождаха убийства, случаи на изчезвания и масови задържания", заяви Андрюс късно снощи в изявление, разпространено от Съвета на ООН за човешките права в Женева.

Днешната демонстрация в Янгон изглежда е най-голямата досега в града. Демонстрантите възприеха тактика за блокиране на улици, като спират автомобилите си на пътното платно и се оправдават, че имат проблеми с двигателите.

Хиляди хора се включиха в протестните прояви и в Найпидау, като сред демонстрантите имаше служители на частни банки и инженери. Демонстранти излязоха и по улиците на Мандалай, където в понеделник силите за сигурност стреляха с гумени куршуми по протестиращи.

Военният преврат от 1 февруари сложи край на крехкия напредък на Мианма към демокрацията. Партията "Национална лига за демокрация" на Аун Сан Су Чжи беше на път да започне втори петгодишен мандат, след като победи убедително на парламентарните избори през ноември.

На 3 февруари лидерката беше обвинена в нелегален внос на радиостанции. На 16 февруари полицията повдигна ново обвинение срещу Су Чжи, което вероятно ще я задържи под домашен арест и допълнително ще подсили народния гняв.

Обвинението се отнася до закон, който е използван за преследване на хора, които са нарушили противоепидемичните мерки. То носи максимално наказание от три години затвор.

Генералите обосноваха преврата с твърдения за широко разпространени нередности при гласуването, въпреки че избирателната комисия не откри доказателства за измами. Хунтата уверява, че ще задържи властта за една година, преди да проведе нови избори.