Знаете ли, че според българското законодателство предизборната кампания започва да тече 30 дни преди датата на вота. И да знаете, ако през изминалите няколко седмици сте гледали рекламни блокове по телевизията или сте проверявали пощенската си кутия, може и да се усъмните дали разпоредбите на Изборния кодекс не са били променени междувременно. Не, не са. Забраната за агитация към този момент е все така валидна и в случая с парламентарни избори 2021 тя би следвало да започне да тече от 5 март и да приключи в полунощ на 2 април. Но както е казал поетът -  „борбата е безмилостно жестока“ и предизборната кампания вече тече. Под прикритие. И напълно законно.

Ефектът „Марешки“

И така, в началото на февруари из страната започнаха да се забелязват билбордове с лика на лидера на „Воля“, бизнесмен и зам.-председател на Народното събрание Веселин Марешки. Вдигнал палец нагоре, той стои на фона на надпис „Ефектът Марешки“. Картинката идва да ни каже какъв е бил ефектът от появата на бензиностанциите му преди пет години – „преди“ бензинът бил 2,37 лв. за литър, а „сега - 1,59 лв". (масово цената е около 2 лв. - б.р.). На билбордовете стои логото на бензиностанциите на партийния лидер.

„ПРЕДИ И СЛЕД ПОЯВАТА НА VM PETROLEUM! Това е най-голямата разлика! Не обещания, а дела! Днес отчитаме промяна, която точно преди 5 години беше наречена невъзможна! Ето на – възможна е! Ефектът Марешки е желанието на един народ да се изправи срещу паразитите, които го ограбват! Изборът е лесен. Той се прави всеки ден. Вие избирате дали да купувате скъпо, или на справедливи цени. Силата е у нас, стига да повярваме. Само обединени можем да бъдем по-силни. Ние не сме просто потребители. Ние сме народ на 13 века и когато сме заедно, можем да пишем история“, пише Марешки във фейсбук профила си под снимка на въпросния билборд.

Билбордовете бяха последвани от масирана тв рекламна кампания. Големите канали излъчват почти във всеки рекламен спот клипчето за аптеките и бензиностанциите на лидера на „Воля“, от което разбираме, че те са били „младежката му мечта“ и „това не е бизнес, а кауза“. 

„Предизборната кампания започва от деня, в който влезеш в политиката“

За рекламните клипове и билбордовете от „Воля“ заявяват, че те са по повод 30-ата годишнина от основаването на аптечната мрежа и 5 години – на бензиностанциите.

А дали това не може да се смята за предизборна агитация, ето какво казва и самият Марешки:

„Предизборната кампания започва от деня, в който влезеш в политиката. (...)

Нито тези, нито клиповете, които съм пускал преди 6 месеца, нито тези, които към пускал преди година и половина, са предизборни. Бизнесът ми е от 30 години. Преди 30 години не съм се занимавал с политика. Не мога да спра бизнеса си, защото някой може да го изтълкува по този превратен начин.

Моята идея за тези избори е да има състезание по отчети – кой какво е направил в предните мандати и най-вече през живота си, колко работни места е създал, колко заплати и данъци е платил. И чак след това да обещава някакви чудеса на хората.“

Рецидив

Агитация ли е това на практика, или не – всеки може сам да прецени. Само ще припомним, че това не е единственият случай, при който лидерът на „Воля“ „отчита“ успехите на бизнеса си в момента, в който наближат избори. Всъщност през 2019 г., водачът на листата за Европейския парламент Марешки агитираше и в самия изборен ден, като свали тогава цените на бензиностанциите си до 1,99 лв./л за всички видове горива и обяви това публично. Макар в Изборния кодекс да е записано: „Забранява се в търговска реклама да се отправят политически внушения в полза или във вреда на една или друга партия, коалиция или инициативен комитет или кандидат“.

Малко преди това Централната избирателна комисия през 2019 г. го глоби за търговска реклама с предизборен характер, излъчвана по телевизията преди официалния старт на кампанията. Клипът започваше с търговска реклама на лекарства, следваха кадри от аптеки, в които се появява и самият Марешки, а накрая завършваше с призив: „Заедно да спрем грабежа, ние от ВОЛЯ сме българските родолюбци“.

Между тези две реклами – билборд и тв рекламата, Марешки и лидерът на НФСБ Валери Симеонов обявиха, че правят коалиция за вота – след като сегашният партньор на НФСБ в „Обединени патриоти“ ВМРО даде заявка, че отива сама на избори.

Така се появиха и контраагитационни материали. На магистрала „Тракия“ може да бъде забелязан билборд със следното послание: „Ако все още не сте отвратени от политиката, извикайте неволята с коалиция Магарешки винкел“. Стои и надпис НЕВОЛЯ – очевидно събирателно между „НеФеСеБе“ и „Воля“, както и колаж на двамата лидери – единият прегърнал другия. Подписано е от „Николина Тенева“ и по данни на собственика на билборда дамата е платила за 10 дни.

Стои ли някой зад поръчката на този билборд, или той е от частното лице Тенева, към този момент не е ясно.

Имате поща

„Патриотите от ВМРО в управлението (2017-2020). ПОСТИГНАТОТО“. Това е заглавието на илюстрована книжка от 34 страници, на която репортер на Клуб Z (и със сигурност още много граждани) се натъкна в пощенската си кутия - редом с брошурите за промоции на големите търговски вериги. Издава се от ВМРО, посочени са адресът, на който се намира партийната централа, телефон и служебен имейл.

Както търговската реклама на Марешки, така и този своеобразен справочник на успехите на „войводите“ (според тях), не минават в графата забранена агитация, според текстовете на Изборния кодекс.

Ето какво четем из книжката:

„Противодействахме на радикалния ислям, нелегалната миграция и чуждото влияние. Изолирахме ДПС от властта“; „Отстоявахме нормалността срещу джендър идеологията, за да опазим децата и семействата“; „Ограничихме социалния паразитизъм и противодействахме на циганската престъпност“. 

Разбира се, говори се за Македония, доходите и „възраждането“ на българската армия, като за последното е добре да се има предвид, че вицепремиер и министър на отбраната е лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, както и че проектите за модернизация на армията текат отпреди неговия мандат. „Войводите“ се хвалят и с минималната пенсия, която стана 300 лева, напук на „скъсяването на ножицата“ с хората, които са се осигурявали повече, докато са работели. Хвалят се още с 50-те лева, които правителството реши да дава на всички пенсионери всеки месец до... изборите.

Ретроспективната книжка споменава и партньора в управлението – ГЕРБ. В не особено ласкава светлина. Така например четем, че „срещнахме обединената съпротива на ГЕРБ, БСП и ДПС“ за промените в Закона за вероизповеданията, както и за „голямата несправедливост, прокарана благодарение на ДПС, ГЕРБ и БСП“ (по отношение на финансирането на Главното мюфтийство).

Има и отделна глава за „циганската престъпност – бич за обикновения българин“, където се споменава, че предложението на ВМРО за „доброволните отряди на гражданите за опазване на обществения ред към МВР за съжаление бяха блокирани от ГЕРБ, БСП и ДПС“.

ВМРО не е единствената формация, заложила на „универсалната пощенска услуга" преди изборите. Така например в ЦИК е постъпила жалба от гражданката Б. К., която описва как е намерил ав пощата си рекламни брошури на „Пряка демокрация“ (която бе регистрирана впоследствие за вота) и на „Сдружение за България православна свята“. Б. К. посочва, че макар в брошурите да не се съдържа призив за агитация, иска да знае дали тези листовки не са форма на предизборна агитация и нарушава ли това правилата за водене на кампанията. 

ЦИК е разгледала сигнала на свое заседание и е установила, че няма нарушение.

Ето защо:

Какво казват законът и ЦИК

Предизборната кампания се открива 30 дни преди изборния ден, гласи чл. 175 от ИК. Правилата са описани – от това къде е забранена агитация до глобите за нарушения. Забранена е и търговската реклама с политически внушения в нея, но при гореизброените случаи субектите са невинни.

На практика в кодекса не се съдържа забрана за „скрита“ агитация.

Официалната предизборна кампания не е започнала. Рекламите на Марешки са търговски, носят неговото име и логата на компаниите му, а не на партията. Участниците в изборите с имената им може и вече да са регистрирани в ЦИК, но пък няма още изтеглени номера – кой под какъв номер ще бъде записан в бюлетината за вота. Отчетът на партиите (като този на ВМРО) по същество не представлява призив за гласуване.

Така говорителката на ЦИК Таня Цанева обобщи пред Клуб Z ситуацията с тази своеобразна кампания под прикритие.

По смисъла на закона „предизборна агитация“ е призив за подкрепа или за неподкрепа на кандидат, партия, коалиция или инициативен комитет при участие в избори. Наименованието и символите на партия и коалиция, поставени върху предмети, в които не се съдържа призив за подкрепа, не се смятат за агитация по смисъла на кодекса“.

В случая на практика такива не са налице.

Джипове, пари за пенсионерите...

В Изборния кодекс има още един текст, заради който неведнъж е имало брожения преди избори:

„Забранява се използването на държавния и общинския транспорт за предизборна агитация.“

Той е най-относим към лидера на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов и неговата прословута „джипка“, с която започна да обикаля страната веднага след като се раздели с дясната си ръка, с човека, който организираше изборите на ГЕРБ – Цветан Цветанов.

Забраната обаче се отнася само за официалната предизборна кампания – в случая сега, за периода 5 март – 2 април.

За последно на местния вот през 2019 г. от БСП сезираха изборната администрация за обиколката на министър-председателя във Велико Търново с кандидата за кмет от партията на задната седалка – Даниел Панов. Разходката, разбира се, бе на живо във фейсбук. Тогава от Общинската избирателна комисия обявиха, че това било събеседване с кандидата за кмет, излъчено в социалната мрежа, която не е медия по смисъла на закона. Но пък от ЦИК откриха нарушение – и в използвания държавен ресурс (джипа), и във факта, че беседата от фейсбук е била пренесена в конвенционалните медии.

Големият въпрос тук обаче не е в използването на колите на НСО или на някоя администрация. Той е в това дали чрез действията си правителството не си прави самореклама. И тук Изборният кодекс мълчи. 

Скрита агитация ли е повишаването само на минималната пенсия на 300 лв. например, за което общо взето всички експерти заявиха, че е разбиване на пенсионния модел и не отразява реалния осигурителен принос на всички пенсионери? Скрита агитация ли са месечните добавки от 50 лв. към пенсиите, които правителството обяви, че ще дава до март (при хипотезата, че президентът няма да отложи изборите), а после обяви, че ще дава и през април (когато стана ясно, че президентът ще отложи датата за април). Скрита агитация ли е, че и около 400 000 пенсионери ще получат по 120 лева за храна (кеш, а не с ваучери) през... април.

Разбира се, обяснение винаги има. В случая то е с пандемията от коронавирус – помощ за пенсионерите. И макар това дело да е в полза на най-уязвимите, усещането, че е предизборна кампания под прикритие, остава.