Проучванията на електоралните нагласи все повече се налагат като рисков фактор за развитие на биполярно разстройство у политиците в България, най-вече онези, за които социолозите от месеци измерват, че остават под чертата за следващия парламент. То, че гроздето е сладко, когато си над 4-процентовата бариера, и кисело, когато не можеш да я достигнеш, е ясно. По-притеснителното обаче е как това се отразява на психическото здраве. Вече има някои тревожни признаци и ние трябва да сме осторожни! Защото нали народното представителство ни представлява нас, или с други думи – здрава нация, здраво народно представителство.

Ако нещо се натъжите, имате кофти ден на работа или сте се скарали с гаджето, препоръчваме ви да си пуснете видеото от последното участие на зам.-председателя на парламента и лидер на „Воля“ Веселин Марешки в сутрешния блок на Нова тв. Тези незабравими 15 минути ефирно време плачат за контент-анализ, но не бихме ви разваляли удоволствието. Само ще маркираме няколко елемента.

Няма нито една социологическа агенция, която дори да намеква за влизане на партията на Марешки в 45-ото НС, обаче лидерът не само не е загубил надежда, ами точно обратното – натрупал е още самоувереност: 

„Не аз, а хората (а дали пък не беше Бисмарк - б.а.) са казали, че най-много се лъже преди избори и след лов. Крайно време е на това нещо да бъде сложен край. Преди изборите е опасно (да се лъже), защото тогава подлъгват избирателите с фалшиви новини за себе си и за останалите. (След изборите, може – б.а.). И ся много хора ми се обаждат и казват „Съжаляваме, че не ви подкрепихме на последните избори, като повярвахме на лъжата за вас – че тези неща, които правите, са предизборен трик.“

Какво е направила „единствената истинска опозиция“„Воля“ в парламента освен да крепи управляващото мнозинство, остава загадка. По-важно е обаче какво декларира Марешки, че ще прави, за да влезе и в следващото НС. А именно – ще плаща по 5000 лева неустойка на всеки за неспазено предизборно обещание. И сега, понеже си знаем стоката, това прави около 6 милиона потенциални избиратели, респективно много нули неустойка. 

Видимо обаче Марешки не е единственият, срещу когото са се изправили нездравите сили с цел да възпрепятстват новото му влизане във властта. Под угроза са и „патриотите“. За тях социологията засега отчита, че са на ръба за новия парламент, с наклон надолу, а откакто ВМРО заяви, че ще се явява без НФСБ, става още по-мистериозно. Но не се заблуждавайте, тази социология е плод на международен заговор.

„Към днешна дата всички сили и средства на поне 3 чужди разузнавания и на цялата соросоидна и джендър кохорта са мобилизирани с една цел - да не можем да влияем на политиката на страната ни. Ще има не само поръчкова социология, но и компромати, фалшификации, злостни внушения. Впрочем това се случваше през целия мандат, но ние оцеляхме и отстояхме идеите си. Българинът има достатъчно здрав разум и ще заложи отново на градивния патриотизъм на ВМРО“, сподели в дълъг фейсбук пост, громящ „хората на антибългарска служба“, зам.-председателят Искрен Веселинов. И в седем точки изброява защо зложелателите не искали да видят ВМРО в следващ парламент.

Не гледай думите, а делата са казали старите хора. Затова видите ли в деловодството на Народното събрание законопроект на „патриотите“, с който се забраняват новините на турски език, да знаете – май-наистина са под чертата. Ако и това не помогне, винаги можем да върнем влаковите композиции, пълни с извратени норвежци, които търпеливо чакат на границата сгоден случай, за да отвлекат децата ни. Ако обаче и това не помогне, както стана ясно, централата на партията е добре заредена с пиротехника. 

Любопитен акцент от седемте точки на г-н Веселинов е и лютата битка на „войводите“ с „неоосманистка Турция“ и опитите ѝ да оказва влияние в България. Каквото и да ни крои Ердоган, то от ВМРО могат да бъдат спокойни за едно – преди дни турският президент публично заклейми ЛГБТ общността, така че по този пункт можем да ги наречем единомишленици.

Обаче Македония, ах, Македония... Вижте, там няма поръчкова социология. От ВМРО охотно развяваха по тв студиата всички проучвания, които импонираха на тезата им за твърдия подход, като доказателство за единствената, правата вяра по казуса. Притеснително е само, че темата трябва да бъде непрекъснато съживявана до 4 април, деня на вота. Обаче лидерът Красимир Каракачанов не се дава – покани съседите да празнуваме заедно 3 март. Като се има предвид, че днес е едва 8 февруари, заредете се с търпение до и малко след 3 март - докато и тази дискусия се изчерпа.

Може и да сте забравили за него, понеже отдавна не са пристигали съобщения да е замерял стюардеси с кюфтета, обаче Волен Сидеров също ще се бори за тези избори. Или както явно е по право вече да го наричаме - нашият „брат от Бога такъв“. Лидерът на „Атака“, светският лъв, познат на посетителите в столичните ресторанти и като добър перкусионист, ще прави православен ребранд (да признаем, ниша си е), понеже покрай светския живот, „създавайки закони и правила, несъобразени с Божиите Закони и Правила, ние загубихме благословията от Бога“. 

И сега, внимавайте:

„Силата на Православието и това, което ни завеща Спасителя Иисус Христос, е, колкото пъти ни поиска прошка братът, искрено покаял се, толкова пъти да му прощаваме! Затова се обръщам към всички вас, искайки истински прошка и понеже всички сме грешили, заедно да си простим, всеки, вглеждайки се в себе си, поемайки по пътя-кауза „За Православна България”, който е пътят на Единосъщната и Животворяща Света Троица и е единственото спасение за нас и за всички хора на земята, на които ние, българите, можем да донесем Благославия, защото всички сме чеда Божии.“

Ще му простят ли избирателите на брат Сидеров - Божа работа. Нашата е да спрем да се хващаме на евтиния бензин, евтините дъвки и евтината пропаганда. Защото той мармотът си завива шоколада в станиола - и преди, и след избори.