Днешният ден е много специален за родния политически естаблишмънт. Всеки се чувства длъжен да каже, да напише нещо, да държи реч за Васил Левски. И всеки политик се опитва да бъде оригинален, неповторим, дълбокомислещ, философски устремен по вектора: „времето е в нас и ние сме във времето“. В същото време се използват най-обикновени клишета, втръснали до болка, или пък се вплитат „опорни точки“, които се повтарят през ден.

Например парламентарната шефка Цвета Караянчева напомни днес, че има един, който „разделя нацията“, премиерът Бойко Борисов вкара в употреба любимото си мото: „работа, работа, работа“, президентът Румен Радев вписа думата „интрига“.

Покрай неспирните ремонти столичната кметица Фандъкова ще обвърже делата на Дякона с глагола „дълбае“. Спомените за „стабилна коалиция“ ще припомнят на Валери Симеонов колко е важна „подкрепата на Левски“. А в характерния си стил Корнелия Нинова ще се скара: „Поклон, Апостоле!“. 

Цитатите, посветени на Васил Левски, са от публикации в официалните страници на тези политици в социалната мрежа. 

Интерпретациите са свободни. 
 

„Васил Левски е първият обединител на нацията, в името му търсим и ще търсим утеха и надежда дори в миговете на най-голямо разединение.“

Цвета Караянчева

Цвета Караянчева: „Румен Радев е най-големият разединител на нацията“.

 


„Дела трябват, а не думи. Поклон!“

Бойко Борисов

 

Бойко Борисов: „Съзнавам, че нашите грешки, макар и осъзнати, може да ги поправим само с много работа. Благодаря ви от сърце за подкрепата в този момент, тя ме мотивира още повече и отговорността ми пред вас е още по-голяма. Обещавам ви - само работа, работа и пак работа!“

 

„Преди година пред паметника на Апостола казах, че НЕ сме се събрали, за да склоним глави, а за да ги изправим. Днес това се случва. Българите осъзнахме, че дела трябват, а не думи. Дано водачите на обществото ни осмислят думите на Левски, че „интригата спира хода на народната работа“.

Румен Радев

Румен Радев: „Сметките на кабинета и главния прокурор да оцелеят с внушения и интриги, отказът да се чуе гласът на България само удължава кризата - доверието е загубено“.

 

„Поклон пред паметта на Апостола на свободата! Пред святото му и светло дело, с което и до днес дълбае в душите ни любовта към България.“

Йорданка Фандъкова

Йорданка Фандъкова: „Когато започнахме работа преди 10 години, почти всички големи булеварди бяха в дупки, които се кърпеха на парче“.

 

„Сигурен съм и днес, че във всяка своя постъпка в името на България – ние ще имаме подкрепата на Левски.“

Валери Симеонов

Валери Сименов: „Коалицията запазва своята стабилност“

 

„Поклон, Апостоле!“

Корнелия Нинова

Корнелия Нинова: „Спрете се - нека спорим за реални политики с грижа за хората. Спрете се. България е изправена пред една от най-тежките социални и икономически кризи“.

 

А в този ден най-честно пред Васил Левски би било да помълчим.