Данийл Медведев е финалист на "Аустрелиън оупън" и в неделя ще опита да детронира Новак Джокович. Руснакът срази Стефанос Циципас с 6:4, 6:2, 7:5 във втория полуфинал.

Гъркът изглеждаше уморен физически и психически след изключително тежкия 5-сетов сблъсък с Рафаел Надал в предишната фаза. Той живна само в третия сет, върна пробив, но след това допусна нов и отстъпи. 

Във феновете му изгря надежда, че тръгва към нов обрат от 0:2, но хладнокръвният и завидно точен Медведев бързо охлади неговия устрем.

Първата ракета на Русия започна годината така, както завърши предишната - с успехи и силна игра. Той спечели финалите на ATP в Лондон, а сега е на втория си финал в турнири от Големия шлем. За първи път направи това на US Open през 2019-а - загуби в пет сета от Надал.

Ще бъде интересна битка в неделя, тъй като шампионът и претендентът имат сходен стил на игра. Предвид по-големия си опит, Джокович е фаворит.

Сърбинът би вчера Аслан Карацев с 3:0 и има ден повече за почивка, макар че Медведев не положи върховни усилия днес. Световният №1 никога не е губил на финал в Мелбърн - балансът му е осем от осем.

През 2005 г. руснак стана за последен път №1 в Австралия - Марат Сафин. Оттогава представител на Русия не е триумфирал в турнир от Шлема. 

Финалът при дамите е в събота - Наоми Осака срещу Дженифър Брейди.