Новак Джокович ще защитава титлата си на Откритото първенство на Австралия по тенис до самия край. Сърбинът е първия финалист при мъжете след убедително 6:3, 6:4, 6:2 над приятната изненада Аслан Карацев (Русия) на полуфинал.

По-интересен бе единствено втория сет, в който дебютантът и квалификант върна един пробив, намали изоставането си, спаси два сетбола и попритисна шампиона и в десетия гейм, но все пак отстъпи.

В неделя Джокович ще опита да вземе девета титла в Мелбърн (рекорд) - и трета поредна. Той ще гледа утре втория полуфинал - между Данийл Медведев и Стефанос Циципас.

Днес в "Мелбърн парк" отново имаше публика - след изтичане на 5-дневната карантина. Предполага се, че така ще е до неделя, когато турнирът приключва. 

Ясен е прекият спор за славата при жените - между Наоми Осака и Дженифър Брейди (горе).

Наоми Осака и Серина Уилямс

 

Осака елиминира старата си познайничка Серина Уилямс - 6:3, 6:4, а американката Брейди взе връх над чехкинята Каролина Мухова - 6:4, 3:6, 6:4.

Тръгнаха спекулации, че Серина може да обяви оттегляне от тениса. На пресконференцията на въпрос дали е имала просто лош ден, тя отвърна:

"Ами не знам, не мога... Приключих."

Малко преди това тя каза, че когато реши да се откаже, няма да го сподели с никого предварително. След това се разплака и с горната реплика стана от мястото си и се върна в съблекалнята.

Все пак се предполага, че Уилямс се е поддала на емоции и е рано да бъде отписвана, макар и на 39 г. Тя не е печелила титла от Големия шлем вече четири години. Все още преследва рекорда на Маргарет Корт от 24 отличия.

Автограф от Наоми Осака.