Обикновено азиатци, руснаци и американци пазаруват английските футболни клубове. Кой друг? Но сега има свеж полъх - 23-годишният французин Кирил Луи-Драйфус финализира покупката на „Съндърланд“.

Популярният клуб е в немилост - сега се подвизава в Лига едно, третото ниво на футбола в неговата родина.

Може би се досетихте по фамилията - младият бизнесмен е от фамилията Луи-Драйфус, като капиталите на едноименната група се изчисляват на около 30 милиарда евро.

Той е син на Робер Луи-Драйфус, който освен всичко друго беше президент на „Адидас“, на Saatchi & Saatchi и „Олимпик“ (Марсилия). Семейството притежаваше славния френски отбор в периода 1996-2016 г., а Робер бе негов бос. Почина от левкемия на 4 юли 2009 г. 

Според британски медии личното състояние на Кирил възлиза на малко над 2 милиарда евро. Тези пари са във фонд, контролиран от неговата майка Маргарита Богданова, която е с руски корени. 

Това е причината младият мъж да е подиграван във форуми в социалните мрежи, че си поискал подарък за Коледа и майка му купила футболен клуб. В Англия. Така де, обикновено британците купуват хубави имоти във Франция. На Албиона трудно могат да те привлекат времето, храната или виното, но футболът може.

За интереса на семейството към „черните котки“ се заговори още през есента на 2020 г. Луи-Драйфус бе в ложата на последните мачове на тима, който е седми в класирането, но само на точка от зоната, даваща право на плейофи за Чемпиъншип.

И ще играе финал на „Уембли“ за Купата на английската футболна лига.

Досегашните собственици Стюърт Доналд, Хуан Сартори и Чарли Митвън запазват миноритарни дялове. Драйфус излезе със съобщение, в което благодари на Борда на директорите на „Съндърланд“ и изразява надежда за бъдещи успехи и развитие на клуба.

Стюърт Доналд, който доскоро бе начело, го приветства. Той припомня, че през 2018 г. „черните котки“ са имали дългове в размер на близо 200 милиона паунда и годишно са губили по 35 млн. Тогава базираният в Лондон американски милиардер Елис Шорт си тръгна от „Стадиона на светлината“ и остави отбора в ръцете на консорциум, ръководен от Доналд.

Три години по-късно борчовете са изчистени и финансовото състояние на клуба е значително по-добро, справя се отлично в пандемията, а футболната му академия отново се котира сред най-добрите на Острова. С тези неща се хвали Стюърт Доналд - очевидно е, че с тях е привлякъл младия френски инвеститор.

Същевременно бизнесменът си прави самокритика, че независимо от рекордните за Лига едно трансферни суми и заплати „Съндърланд“ все още е там. И се извинява. Клубната управа се е справила добре с финансите, но не и на терена.

Кирил Луи-Драйфус е представил проект за развитие на „Съндърланд“, с който е впечатлил Доналд и останалите. Той иска възможно най-бързо да върне тима във Висшата лига, нещо повече - планът е да го нареди сред най-силните там. 

Той е фен на „Олимпик“, дори и след раздялата на семейството му с марсилци можеше да бъде видян на трибуните на „Велодром“ с шал. Но е поредният, привлечен от големите пари и блясък на Премиърлийг. Независимо от Брекзит.

В ерата на неговия баща и след това, когато собственик беше майка му Маргарита, „Олимпик“ не бе особено успешен клуб. Не и толкова, колкото се искаше на изключително запалените фенове на клуба. Титлата на Франция бе спечелена само веднъж - през 2009-2010 г., три пъти Купата на Лигата и бяха загубени два финала в Лига Европа (Купата на УЕФА).