Тези дни футболният свят говори за "Рексъм" - малък уелски футболен клуб. Покрай драмите на "Барселона" и "Манчестър Юнайтед", поредната купа за "Байерн", битките в евротурнирите и вътрешните първенства... А не само футболните среди обсъждат "Рексъм" - също и тези от шоубизнеса.

Причината е отправената оферта на две холивудски звезди - актьорите Райън Рейнолдс и Роб Макелхени, за покупката на "Рексъм". Двамата искат да инвестират 2 милиона паунда в клуба, който се подвизава в Националната лига - петото ниво на английския футбол.

Любопитно за уелския отбор е, че от 2011 г. той е собственост на своите фенове. Управлява го запалянковски тръст. Във вторник 1223 от членовете на тръста - 95 процента, гласуваха "за" стартиране на преговори с Рейнолдс и Макелхени, които се изявяват и като продуценти в киното и телевизията. Само 31 души се противопоставиха.

"Рексъм" играе в червено.

Това стана на събрание. Спенсър Харис, директор на тръста, коментира пред Би Би Си, че очаква нов вот - "за" или "против" офертата в следващите седмици. Това е доста кратък срок за такава сделка, но процесът вече е започнал, прозрачен е, акционерите са информирани за най-важните параметри. А разговорите с представители на двамата кандидат-купувачи текат. Обсъдени са "общи въпроси" и според Харис - след като е оказана такава подкрепа, може да се пристъпи към детайлите.

Когато всички параметри по сделката са готови, отново запалянковците ще са тези, които ще решат бъдещето на своя клуб. Няма кой друг всъщност.

"Говорих с Рейнолдс и Макелхени няколко пъти, заяви Спенсър Харис. - Те са сериозни, отнасят се професионално и са успели хора. Не само като актьори, но и в бизнеса. Това е ново поприще за тях и ще опитат да приложат опита си. Уверих се, че са много запалени по намерението си. Също така изучават доста подробно и в дълбочина нашия клуб."

А защо двама успешни холивудски актьори се интересуват от петоразреден британски футболен клуб от Северен Уелс?

"Това е въпрос към тях, зададен когато му дойде времето, отвърна Харис. - Аз бих казал - защо не?! Нашият отбор е горд със своята история. Побеждавали сме "Порто" за Купата на купите. Имаме голям потенциал. Защо не наистина?! Но не искам да изземвам функции и да говоря от тяхно име каква е визията им за развитие на клуба. Те сами ще го направят в подходящия момент." 

Според запалянкото доста негови съмишленици ще посрещнат с облекчение факта, че вече няма да са отговорни за финансирането и управлението на "Рексъм", но не се нагърби да прогнозира какво ще реши мнозинството. Горд е със свършеното от 2011 г. насам. Не крие, че клубът се оправя трудно в условията на пандемията, но не се и оплаква - дори най-богатите във Висшата лига имат трудности.

Стадионът на "Рексъм" преди пандемията.

Точно заради това Харис счита, че инвестиция в сегашните условия ще изиграе огромна роля за бъдещето на "Рексъм". 

А "Рексъм" не е случаен клуб. Създаден през 1864 г., това е най-старият футболен отбор в Уелс и третият най-възрастен в света. Играе на най-стария действащ лицензиран стадион на планетата - "Рейскорс граунд", капацитетът на който е за 10 500 души. На него могат да се провеждат международни срещи, което означава, че е в отлично състояние. Прозвището на тима е "червените дракони". Клубните цветове се подразбират.

Отборът е печелил Купата на Уелс рекордните 23 пъти. Има 5 титли в просъществувалия само 11 сезона турнир FAW Висша купа на Уелс. Както стана ясно - има участия в евротурнирите.

Спенсър Харис не преувеличава за бизнес успехите на двамата актьори. Макелхени, който е роден във Филаделфия и е спортен фен в един от най-спортно ориентираните градове на Америка, продуцира филми и сериали.

Роб Макелхени. Снимка Уикипедия

Както и Рейнолдс - като актьор той е сред най-високоплатените в Холивуд. От 2018 г. секссимволът е акционер в марката джин Aviation American. През август гигантът Diageo купи тази и още три спиртни напитки за 610 милиона долара. Звездата остава рекламно лице на джина за следващите десет години.