Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Русия обвини Урсула фон дер Лайен в опит да политизира въпроса с ваксината „Спутник V”.

Нападките срещу председателя на Еврокомисията се съдържат в прессъобщение на постоянното представителство на страната в ЕС.

Поводът е изявление отпреди два дни на Фон дер Лайен. На пресконференция тя изрази учудване защо Русия предлага теоретично милиони дози при положение, че не напредва достатъчно с ваксинирането на собственото си население.

„Тиражираните от медиите оценки на главата на изпълнителната власт на ЕС (...) предизвикнат недоумение, тъй като или означават стремеж към неоснователна и достойна за съжаление политизация на тази тема, или свидетелстват за недостатъчна информираност на ръководител от толкова висок ранг“, се казва в изявлението.

От мисията признават, че приоритет на Москва в борбата с COVID-19 е ваксинирането на собствените граждани. Но допълват, че „в пълно съответствие с принципите на демокрацията и хуманитарното право ваксинирането в Русия е доброволно и към момента всички желаещи граждани получават препарата без никакво забавяне, при това на безвъзмездна основа“.

Що се отнася до перспективите за доставки на „Спутник V” за други страни, равнището на гарантиране на ваксината за населението на Русия не е свързано с това, твърдят от дипломатическото представителство. И допълват, че Москва е готова да предостави пълна информация за разработката на руските учени, както и пробни партиди за всички желаещи държави.

Оттам припомнят също публикацията на научното издание „Лансет“, според което „Спутник V” е 90 на сто ефикасна.

Постоянното представителство допълва, че руската ваксина е регистрирана вече в 29 страни по света.

„ЕС би могъл да съдейства за стартиране на производството на ваксината, включително за външните пазари, в предприятията на своите страни членки, което би допринесло за създаването на нови работни места“, се казва още в изявлението.

За да бъде разпространявана в ЕС обаче, една ваксина трябва да получи одобрението на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА). Там и досега не е получена молба от „Спутник V” въпреки поредица от публикации, твърдящи обратното.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.