Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Ако производителят на руската ваксина „Спутник V" подаде искане за разрешително за достъп до европейския пазар, ще трябва да бъдат инспектирани местата, където тя се произвежда.

Това заяви днес в отговор на въпрос председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен.

Компанията все още не е депозирала молба, припомни тя.

„Разбира се, че трябва да се проведе инспекция на местата, където ваксината се произвежда, тъй като ние научихме междувременно един много ключов урок - трябва да има стабилен производствен процес с високо качество. И още нещо бих могла да добавя - учудвам се защо Русия предлага теоретично милиони дози при положение, че не напредва достатъчно с ваксинирането на собственото си население. Мисля, че на този въпрос трябва да се даде отговор“, каза Фон дер Лайен.

Точно преди седмица Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) обяви, че още не е получила искане за процедура за оценка или достъп до европейския пазар на „Спутник V” въпреки поредица от публикации, в които се твърди обратното.

Ден по-рано РИА Новости съобщи, че Русия е кандидатствала още на 29 януари за регистрация на препарата в ЕС.

На въпрос за страни членки като Унгария, които са закупили ваксини от Китай и Русия, еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакиду заяви, че те вършат това на собствена отговорност.

Известно е, че всяка страна членка има право да закупи самостоятелно каквито пожелае ваксини, но те могат да бъдат използвани единствено на нейна територия.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.