НАТО увеличава от 500 на 4000 души тренировъчната си мисия в Ирак, обяви генералният секретар Йенс Столтенберг в края на двудневната видеоконференция на министрите на отбраната.

Осекратното увеличаване ще бъде плавно, уточни Столтенберг. То е изцяло съобразено с искането на правителството в Багдад.

Разширената мисия ще обхваща зони извън столицата и ще бъде в подкрепа на борбата с тероризма с цел да не бъде допуснато завръщането на „Ислямска държава“ (ИД).

Същевременно обаче алиансът не взе днес решение за бъдещето на своята мисия в Афганистан. Съюзниците ще направят цялостна оценка на ситуацията в Ислямската република, преди да решат окончателно дали да се изтеглят оттам на 1 май, както бе договорено миналата година.

Столтенберг смята, че в мирния процес в Афганистан трябва да се влее нова енергия. Той настоя талибаните да започнат преговори на добра воля и да престанат да подкрепят международните терористични групировки. Генералният секретар напомни за пореден път, че договореното изтегляне на силите на НАТО от страната е под условие и допълни, че сега не е моментът да се взема категорично решение. Той припомни също, че присъствието на пакта там е силно намалено. Днес в Афганистан има 10 000 военни от НАТО, като повечето са от европейските съюзници.