Бившият американски президент Доналд Тръмп призова консерваторите да обърнат гръб на лидера на републиканците в горната камара на Конгреса Мич Макконъл, ако искат да спечелят отново, предаде Си Ен Ен. Преди това сенаторът от Кентъки публично обвини популиста за щурма на Капитолия.

"Мич е един намусен и сърдит политик, който не се усмихва никога и ако републиканските сенатори застанат зад него, те няма да спечелят повече", се казва в изявление на Тръмп. "Републиканската партия никога повече няма да бъде уважавана или силна с политически лидери като Мич Макконъл", допълва Тръмп. "Сега рейтингът му в сондажите е по-нисък от когато и да е било и той унищожи републиканската страна на Сената и едновременно с това и навреди ужасно на нашата страна", добавя бизнесменът.

На вота за импийчмънт в събота Макконъл гласува за оневиняването на Тръмп, тъй като според него горната камара не разполага с правомощията да съди бивш държавен глава.

Но сенаторът подчерта, че десният популист носи морална вина за превземането на сградата на Конгреса, заради нежеланието си да признае поражението на президентските избори през ноември 2020 г.

Защо враждата между Тръмп и Макконъл е от по-личен характер

В дните преди 6 януари, след като вече Избирателната колегия бе обявила победата на демократа Джо Байдън, Тръмп продължаваше упорито да настоява, че ще бъде избран за президент.

Смята се, че увереността на бизнесмена в окончателния му триумф в комбинация с множеството недоказани обвинения в изборни измами са оказали решаващо въздействие за провала на републиканците в битката за двете сенаторски места в Джорджия на 5 януари.

Регистрирана е нетипично ниска избирателна активност сред гласоподавателите от селските райони на традиционно консервативния щат, които съставляват електоралното ядро на дясната партия. Според твърдения на множество републикански активисти избирателите не изпитвали ентусиазъм да участват на изборите, защото смятали, че така или иначе Тръмп ще остане президент на САЩ. 

След победата на демократите в Джорджия разпределението в Сената между двете големи политически партии е поравно (50 на 50). При възникването на изравняване на силите ключов става гласът на вицепрезидента - в случая Камала Харис. Така след 6 години начело на горната камара Мич Макконъл бе принуден да отстъпи водещата роля на лидера на демократите в Сената - Чък Шумър.