Еврокомисията реши днес да изпрати до България официално уведомление, тъй като страната ни не е транспонирала изцяло европейските регламенти за борба с расизма и ксенофобията чрез средствата на криминалното законодателство.

Такива писма ще получат още 4 държави от ЕС – Белгия, Финландия, Полша и Швеция.

Траспонирането е част от рамково решение от 2008 г. Целта на документа е да гарантира, че сериозните прояви на расизъм и ксенофобия трябва да бъдат наказвани чрез налагане на ефективни, съразмерни и възпиращи наказания в целия Европейски съюз.

Законодателните рамки в България и Белгия обаче не гарантират, че расистките и ксенофобските мотиви се вземат предвид от националните съдилища като утежняващ фактор за извършеното престъпление. По този начин няма гаранции, че породените от омраза престъпления са адекватно преследвани.

България не е успяла коректно да транспонира криминализирането на специфични форми на речта на омразата, призоваващи към насилие и ненавист. Става дума по-специално за публично оправдаване, отричане или груба тривиализация на международни престъпления и Холокоста.

И петте страни разполагат със срок от два месеца, за да отговорят на повдигнатите от ЕК въпроси. В противен случай Комисията може да реши да изпрати мотивирани становища.

Остават открити случаите с Румъния и Естония, които са получили уведомителни писма още през октомври 2020 г.

Само преди два дни Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург осъди България заради речи на Волен Сидеров. Магистратите приеха, че лидерът на „Атака“ е направил крайно стигматизиращи евреите и ромите изказвания преди и след избирането му за депутат през 2006 г. Съдилищата му у нас обаче не приели тези изказвания за дискриминационни.

Други процедури

Еврокомисията задейства и няколко други процедури по отношение на страната ни.

ЕК реши да изпрати официално уведомление до България и Малта с призива да транспонират изцяло в своите законодателства Директивата за питейната вода на Европейската общност за атомна енергия (Евратом). Тя е свързана с наблюдението на радиоактивните вещества в питейната вода. Директивата изисква гражданите да бъдат надлежно информирани за качеството на водата, която пият.

ЕК реши да изпрати допълнително уведомление до Бълтария, защото тя не е успяла да осигури и оперира с услуги за свързване на данни за всички въздушни превозвачи, чиито самолети летят в контролираното от нея въздушно пространство. Първото изпратено уведомление е от 15 май 2020 г. Посочените услуги представляват комуникации между самолетите и наземните диспечери, които се предават чрез свързване на данни и допълват гласовите комуникации, използвани традиционно по време на контрола на въздушното движение. Комисията ще прати писсма също така до Кипър, Франция, Гърция, Литва, Малта, Португалия и Словакия.

Съд заплашва България заради бизнес регистъра

Комисията изпрати до България мотивирано становище, в което се призовава тя да свърже своя национален бизнес регистър с BRIS – Системата за взаимно свързване на бизнес регистрите в ЕС. Властите в София все още не са го направили въпреки предупрежденията на Брюксел. По този начин гражданите, компаниите и специалистите в ЕС не могат да получат необходимата информация за българските фирми. Освен това без BRIS бизнес регистрите не могат да помагат при трансграничното сливане с участието на български компании или в процедури, свързани с трансграничните им клонове. Ако България не отговори до два месеца, ЕК можге да реши да отнесе случая до Съда на Европейския съюз (СЕС).