Любопитно предложение отправи "изгнаникът" в Дубай, отскоро и партиен лидер - Васил Божков, към шоумена Слави Трифонов, чиято формация засега се нарежда трета в социологическите проучвания за бъдещия парламент.

"Много от целите на "Българско лято" и ПП "Има такъв народ" съвпадат. Политиките също. Предлагаме участие с общи листи на #избори2021.

Слави, ако наистина искаш да спасим България - да се обединим", написа Божков във фейсбук профила си.

И прилага списък с "основните принципи и цели" на двете партии , за да онагледи съвпаденията, според него.

Така разбираме, че "Българско лято" на Божков се обвява за:

пряка демокрация чрез електронни референдуми;

премахване на модела "Пеевски" и зависимостта на институциите от мафията;

независимост на съдии, депутати, министри и регулаторни органи;

справяне с бедността, увеличаване на доходите и пр.;

преминаване към пълно е-управление.

 Вдясно е приложена и извадка от заявяваното до момента от партията на Трифонов "Има такъв народ", като:

засилено участие на гражданите във властта чрез референдуми;

премахване на партийното влияние върху правосъдната система;

върховенство на закона, реформа в правоохранителната система;

достойни доходи;

електронно гласуване.

Публикацията на Божков е от рано тази сутрин и все още няма отговор от страна на Трифонов, който също се изявява предимно чрез профила си във фейсбук. Неотдавна, по повод спекулации, че "Демократична България" предлага съвместно явяване на вота с партията му, Трифонов заяви, че "Има такъв народ" категорично отива сама на избори. Клуб Z търси за коментар представители на формацията.

Иначе към момента социологията дори не мери партията на бизнесмена с 18 обвинения. Формално обаче тя все още не е регистрирана. Миналата седмица стана ясно, че Софийската градска прокуратура е внесла протест срещу решението на първоинстанционния съд да впише в регистъра на политическите партии ПП "Гражданска платформа "Българско лято". 

При първия опит за регистрация на партията - с чиито сподвижници Божков се срещна в Дубай, Градската прокуратура се оказа, че не е призована редовно. Въпреки това неин представител се яви. Това дело бе на 29 януари, а евентуално протакане сериозно застрашаваше участието на "Българско лято" на предстоящите избори. Така или иначе се наложи делото да се отложи.

СГС обаче прие, че няма пречки да регистрира партията в следващото заседание - на 5 февруари. И го стори.

Сега аргументите на държавното обвинение са, че не е ясно точно как се е провело учредителното събрание (то беше онлайн), как са се включили всички едновременно, имало много поправки в имена и ЕГН.

Отсрещната страна има време за възражения срещу прокуратурата и делото предстои да се гледа пред ВКС.  

Има обаче и още една важна подробност - дори съдът да регистрира формацията на Божков, тя няма как да се яви на избори. Срокът за регистрация в Централната избирателна комисия изтече вчера.