Софийската градска прокуратура е внесла протест срещу решението на първоинстанционния съд да впише в регистъра на политическите партии ПП „Гражданска платформа „Българско лято“. 

Това е станало точно в последния ден от срока по закон, т.е. днес.

Атаката, може да се каже, е втора на прокуратурата срещу партията на Васил Божков, който извън политиката има 19 различни обвинения - от неплатени налози и иманярство, през изнасилвания, до опит за държавен преврат и е сочен за лидер на няколко организирани престъпни групи.

С цялата си мощ дори ДНСК и общината изненадващо откриха, че резиденцията му на Витоша е незаконна. 

При първия опит за регистрация на „Гражданска платформа „Българско лято“ - с чиито сподвижници Божков се срещна в Дубай, Градската прокуратура се оказа, че не е призована редовно. Въпреки това неин представител се яви. Това дело бе на 29 януари, а евентуално протакане сериозно застрашаваше участието на „Българско лято“ на предстоящите избори. Така или иначе се наложи делото да се отложи.

СГС обаче прие, че няма пречки да регистрира партията в следващото заседание - на 5 февруари. И го стори.

Сега аргументите на държавното обвинение са, че не е ясно точно как се е провело учредителното събрание (то беше онлайн), как са се включили всички едновременно, имало много поправки в имена и ЕГН.

Сега отсрещната страна има време за възражения срещу прокуратурата и делото предстои да се гледа пред ВКС.