Стефанос Циципас за втори път в кариерата си е на полуфинал на Откритото първенство на Австралия по тенис. И каквото и да се случи, той вероятно ще запомни постижението си, защото направи нещо специално.

Гъркът обърна Рафаел Надал с 3:2 в най-вълнуващия четвъртфинал - 3:6, 2:6, 7:6(4), 6:4, 7:5. Не са много тенисистите, побеждавали Матадора от 0:2. Всъщност бяха само двама до днес - Роджър Федерер и Фабио Фонини. Обикновено обратите са негов специалитет.

Преди две години, когато нашумя, Циципас падна от Надал с 0:3 в Мелбърн и успя да вземе едва шест гейма за целия мач. И днес двубоят тръгна в тази посока, Рафа летеше в първите две части, но в третата бе приземен, а след това и принуден да отстъпи.

Стефанос грабна третия сет в тайбрек. В четвъртия той бе близо до пробив във всеки сервис гейм на великия си опонент, но все не му се отдаваше. При 4:4 Надал най-сетне се пречупи.

Петият сет бе още по-равностоен, като продължи 12 гейма и пак бе решен с един пробив - на сметката на Циципас, показал завидно израстване, търпение и устойчивост. И то срещу Надал. Битката продължи малко повече от четири часа.

На полуфинала Стефанос Циципас ще срещне Данийл Медведев (горе), който преодоля сънародника си Андрей Рубльов - 7:5, 6:3, 6:2. Очертава се много интересен мач.

Другият полуфинал противопоставя Новак Джокович и руската сензация Аслан Карацев.

При жените полуфиналистки са Каролина Мухова и Дженифър Брейди. Чехкинята огорчи домакините, спирайки тяхната любимка Ашли Барти - 1:6, 6:3, 6:2. Американката пък пречупи сънародничката си и своя приятелка Джесика Пегула - 4:6, 6:2, 6:1.

Другата двойка в топ 4 е Наоми Осака - Серина Уилямс.

От утре (четвъртък) публиката в „Мелбърн парк“ се завръща. Петдневната карантина приключи. Тогава са полуфиналите при дамите, а вечерта (преди обед наше време) на корта ще излязат Джокович и Карацев.