Григор Димитров е получил контузия в гърба вчера и още преди мача е имал сериозни физически проблеми, заяви самият той на пресконференцията след двубоя. По-рано днес българинът злощастно загуби на четвъртфинал с 1:3 сета от руснака Аслан Карацев.

Поведе и доминираше, но изглежда болките се появиха и усилиха, така Димитров трудно изпълняваше начален удар, а травмата се отрази на всичките му удари и движения. Същевременно не потърси оправдания и няколко пъти прикани репортерите да отдадат дължимото на опонента му, който тръгвайки от квалификациите, вече е на полуфинал. Бъдейки и дебютант в основната схема.

„Проблемът се появи вчера - при рутинно движение. Няма смисъл да крия. Болката се повтори в началото на мача и постепенно стана постоянна. Но това беше денят на Карацев. Това е спортът, трябва да гледаме напред. Преди мача не бях в състояние да си обуя чорапите, така че знаех, че ще е тежко, заяви на пресконференцията Григор. - Опитах се, това е Големият шлем, има много адреналин. Бях в много добра форма преди това. Рядко съм бил толкова добре подготвен за турнир от Големия шлем, но пак казвам, това е спортът. Респект за човека (Карацев - бел. ред.). Бори се, направи необходимото. Да, проблемът бе в гърба, а той участва във всичко - сервис, бекхенд, форхенд... Все едно ток минава през теб при всяко движение... Но, моля ви, нека отдадем заслуженото на него за победата.“

Попитан бе дали е обмислял отказване.

„Да се откажа? Не съм такъв. Аз съм състезател. Не можех да се откажа в края на третия сет, не съм такъв. Отдавна не бях достигал толкова далече в турнир от Големия шлем. Ясно е, че сега съм разочарован, но ще извлека позитивите и след няколко дни почивка отново ще бъда на корта“, отвърна той.

Димитров е поредният тенисист, който отпада заради контузия. Преди него така си тръгнаха и други елитни състезатели - Матео Беретини (вчера дори не излезе на корта срещу Стефанос Циципас), Каспер Рууд, Пабло Кареньо Буста (срещу Григор), Юичи Сугита.

Новак Джокович играе с травма, в която някои хора, включително в тенис средите - например Патрик Муратоглу и Тони Надал, се съмняват.

„Опитах да се фокусирам и да не гледам какво се случва с Григор, рече Карацев. - В четвъртия сет имаше един доста труден гейм... Много съм изненадан. Чувството е невероятно. Щях да се усмихна, ако ми бяха казали, че ще стигна до полуфинал. Бях нервен в началото, но постепенно започвах да влизам в разигравания. Мисля мач за мач.“