„Моите съоблезнования към близките на убитото дете".

"Липсата на прозрачност, отчетност и отговорност в едно управление води до това, че институциите започват да работят за определени кръгове, а не в интерес на обществото, оттам – и такива уродливи инциденти“.

Това заяви президентът Румен Радев в отговор на въпрос за случая отпреди дни, при който необезопасен и, както вече е сигурно - незаконен, кабел уби 16-годишен младеж в София.

По думите на Радев най-големият залог пред държавата в момента са предстоящите парламентарни избори. А самия залог описа така:

"Той не е дали да се смени или удължи сегашната власт, той е дали да се продължи със сегашния властови модел, който води до разпад на държавността, корупция, ниска ефективност и все по-голямо изоставане на държавата".

Президентът си позволи критика към партии, които не се фокусират върху този проблем, а "отново се хлъзгат върху примамливите обещания за заплати и пенсии“.

"Ще намерят ли сила да започнат най-сетне реална борба с корупцията, защото ако това не се случи, възпроизводството на този порочен управленски модел ни е гарантирано. По тези въпроси е необходимо партиите да се позиционират и да се ангажират сега. След изборите ще бъде късно"

„Каквито и икономически, социални и други политики да се предприемат, те ще са обречени на провал. Здравата основа е здравата държавност“, категоричен беше президентът, цитиран от бТВ.

По повод това, че репликата му „Мутри, вън!“ се превърна в част от наименованието на коалицията на Мая Манолова и „Отровното трио“ за парламентарния вот, Радев заяви: „Аз очаквам повече и граждани, и политически партии да отстояват тази позиция – че не може да има управление в този порочен модел“.