Отговорността за фаталния инцидент в район „Триадица“, при който почина 16-годишно момче след токов удар, е на районната администрация и ЧЕЗ. Това стана ясно след извънредна пресконференция на кметицата на София Йорданка Фандъкова и главния архитект на града Здравко Здравков.

И петте обекта около опасната шахта са с незаконен ток, потвърди Фандъкова и днес. До ден днешен към тях се е подавал ток - докато от СО не са наредили спирането му, за да може да бъде обезопасен районът.

На въпрос каква е отговорността на екипите на общината, свързани с контрола, кметицата отговори:

„От септември миналата година са изпратени 6 писма на района за извършване на проверки. На тези писма до днес не е изпратен нито един отговор. Такива писма са пратени на всички райони. Само два района не пращат отговор.“

Единият от тези райони е „Триадица“ - в момента управляван от Димитър Божилов от „Демократична България“. Но Фандъкова и Здравков признаха, че незаконното поставяне на павилионите е направено още в мандата на предишния кмет - инж. Николай Терзиев (от ГЕРБ, на поста до 2019 г.).

Двата обекта на територията на болница „Св. Иван Рилски“ например работят по договор с болницата, но без съгласие от собственика на терена - държавата.

А павилионите на тротоара са получили ток благодарение на... служебна бележка.

„Установи се в ЧЕЗ, че обектът е свързан със служебна бележка. Няма такова чудо в Закона за устройство на територията. Това е като билет за баня. Служебна бележка, подписана с подпис. Това служи на дружеството ЧЕЗ да се свърже токът. Въпреки че в техните договори пише, че пускането на електрическа енергия следва, след като обектът е вкаран в експлоатация“, обясни Здравков.

Той и Фандъкова разясниха, че на служебната бележка е името на главния архитект на района - арх. Иван Шишков, но запетая сочела, че тя не е подписана от него, а от упълномощено лице. Кое е то - ще установят следствените служби.

„Човекът подава заявление с въпросната служебна бележка с ЧЕЗ. ЧЕЗ му казват - може, и човекът си опъва кабели. Още едно голямо нарушение - мрежа за слаботокови кабели се свързва кабел за високо напрежение. Този обект обаче е захранен и към него се подава“, допълни Здравков.

В добавка павилионите са поставени в нарушение на одобрената първоначално схема. Нито един от петте обекта не е официално влязъл в експлоатация. Въпреки това те са имали партиди в ЧЕЗ и съвестно са си плащали сметките.

На въпрос кой ще носи отговорността, Здравков отговори:

„Хората, които са си позволили да подпечатат документация, да подписват служебни бележки. В крайна сметка ние сме хората, които управляваме процеса, издаваме документите, променяме законите. Успяхме да променим текста за мобилните разположения. Текстът ни даваше възможност да репатрираме подобни обекти, благодарение на сериозна подкрепа от собствениците падна във ВАС.“

Фандъкова не пропусна да отбележи:

„Не мога да си обясня как районният инспектор е минал многократно оттам и не е видял кабела, който стърчи. Районните инспектори също трябва да носят своята отговорност.“

За хората, които не са си свършили работата, ще се търси административна отговорност. Клуб Z потърси неколкократно районния кмет Димитър Божилов за коментар, но до момента той не отговаря на телефона си. По-рано днес лидерът на неговата партия Атанас Атанасов го защити превантивно, като отбеляза, че по Наредба №6 на КЕВР в такива случаи „отговорността е между доставчика и клиента на тази услуга“.

„Общинската и районната администрация нямат отношение към този случай", каза Атанасов, и добави, че Божилов може да носи отговорност, само „ако има правила и процедури за поемане на отговорност“.