Мнозинството от хората, изкарали новия коронавирус, запазват естествения си имунитет поне за девет месеца след инфекцията.

Това сочи изследване на Каролинския институт и стокхолмската болница „Дандерюд“, съобщиха шведски издания.

Те са проследили 370 инфектирани работници на първа линия - лекари, медицински сестри и санитари. 96% от тях са имали антитела след инфекцията. В основната част на изследването те са били тествани ежеседмично в продължение на 10 седмици. От тях едва 1% са имали следи от вируса в тялото си през този период, което показва и че рискът от повторно заразяване е много малък.

„Ако си диагностициран с COVID-19, тогава мисля, че можеш да си последен на опашката за ваксини и да оставиш други, които имат по-голяма нужда, да я получат“, обяснява една от участничките в изследването Шарлоте Талин.

Според СЗО обаче е препоръчително и изкаралите COVID-19 да се ваксинират скоро - защото при големи популации дори 4% от тях да загубят имунитет и да се разболеят отново, може да е сериозен проблем.

Шведското изследване ще продължи, като в него ще се добавят и ваксинирани, за да се сравнят естественият имунитет и придобитият с ваксина.