Севернокорейски хакери се опитали да разбият кибернетичните системи на фармацевтичния гигант „Пфайзер“, за да открият данни за ваксината на компанията и за лечението на COVID-19.

Това съобщиха днес медии, позоваващи се на южнокорейското разузнаване, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Националната разузнавателна служба „ни информира, че Северна Корея се е опитала да получи технологии включително ваксината и лечение за COVID-19 чрез пиратска кибератака срещу „Пфайзер“, заяви пред журналисти депутатът Ха Те Кьон.

КНДР първа затвори границите си през януари 2020 г. в опит да се предпази от пандемията, убила оттогава над 2 милиона души в целия свят. Лидерът на страната Ким Чен Ун твърди, че там не имало нито един заразен с вируса в страната, но според експерти това е малко вероятно, тъй като съседен Китай е основният ѝ търговски партньор.

Затварянето на границите увеличи натиска върху севернокорейската икономика, която бездруго е обект на международни санкции заради ядрената и ракетната програма на комунистическия режим.

Според западни експерти КНДР разполага с армия от хиляди много добре обучени хакери, атакували множество предприятия, институции и научни центрове по света, по-специално в Южна Корея.

През последните месеци Пхенян открадна над 300 милиона долара в криптовалути чрез кибератаки, целящи да финансират забранените му програми в ядрената и ракетната сфера, сочи публикуван неотдавна доклад на ООН.

Северна Корея твърди, че в страната няма коронавирус, но отправи наскоро искане за ваксини срещу COVID-19 и се очаква да получи към два милиона дози по данни на „Алианса за ваксини“.

Това е първото официално потвърждение, че Пхенян е отправил молба за международна помощ. Севернокорейската медицинска инфраструктура е смятана за напълно неспособна да се справи с мащабна епидемия, допълва Франс прес.