Предполагаеми севернокорейски хакери са опитвали през последните седмици да проникнат в системите на британската фармацевтична компания AstraZeneca, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Според анонимни източници хакерите са използвали платформите LinkedIn и WhatsApp, за да отправят фалшиви оферти за работа към служители в компанията, която разработва ваксина против COVID-19. Мнимите представители на фирма за набиране на кадри са изпращали длъжностни характеристики, съдържащи зловреден код, който би дал на хакерите достъп до компютрите на жертвите.

Хакерската офанзива е обхванала голям брой хора, сред тях и работещи по ваксината, но вероятно не е била успешна, каза един от източниците. Инструментариумът и техниките, използвани при тези атаки, показват, че са част от хакерска операция, която експерти от САЩ приписват на Северна Корея, твърдят източниците.

Кибератаките срещу здравни заведения, вирусолози и производителни на лекарства зачестиха по време на коронавирусната пандемия. Проправителствени и престъпни хакерски групи се опитват са придобият данни за последните разработки на ваксини и информация за разпространението на вируса.

Смята се, че открадната информация може да бъде продавана, използвана за изнудване или да даде стратегическо предимство на чужди държави в борбата със заразата, отбелязва Ройтерс.