Плановете на руската опозиция да използва гнева след ареста на Алексей Навални, за да спечели повече места в парламента на изборите през септември, понесоха удар след разразяването на ожесточена вътрешна борба.

Свадата започна в събота, когато Григорий Явлински - ветеранът основател на прочутата антикремълска партия „Яблоко“, прикани хората да обърнат гръб на опозиционера.

„Всеки трябва да реши дали подкрепя Навални, или не“, написа Григорий Явлински в статия, в която обвинява Навални, че е ксенофоб и авторитарен националист - нещо, което 44-годишният блогър е отричал в миналото. „Но трябва да разберете. Демократична Русия, уважението към хората и към живота без страх и репресии са несъвместими с политиките на Навални“, заяви Явлински.

Статията предизвика сътресения в „Яблоко“ и яростни критики от съюзници на Навални, някои от които призоваха партията да изключи Явлински. Разразилата се вражда повдига въпроси за това дали опозицията е обединена, или също както досега - задълбочава своето разделение.

Властите са разрешавали в миналото на „Яблоко“ да се явява на избори, но партията отдавна не е успявала да спечели достатъчно гласове, за да получи места в парламента. Междувременно заявленията на съюзниците на Навални да регистрират собствена партия бяха отхвърляни на няколко пъти.

Някои членове на „Яблоко“ критикуват Явлински, че рискува да отблъсне избирателите и то докато търсят отдушник след протестите.

„Нашата партия или ще може да е представител на тези хора, или ние ще останем без избиратели - единственият кислород за политическите партии“, написа в отговор Лев Шлосберг, изтъкнат политик от "Яблоко".

Евгений Ройзман, бивш кмет на Екатеринбург и противник на Кремъл, заяви, че вече няма да се кандидатира за парламента от листата на „Яблоко“. Други казват, че не е правилно да се критикува Навални, който според тях е истински политически затворник и не е в състояние да отговори.

Тази кавга хвърля светлина върху отдавнашните опасения сред опонентите на Кремъл за това дали Навални е подходящ да оглавява опозицията предвид неговите неприемливи според тях възгледи. През 2007 г. „Яблоко“ го изключва заради „националистическа дейност“.

Навални, който е участвал на манифестации редом с крайни националисти и е използвал език относно неруските националности, възприеман от някои критици като обиден, каза тогава, че истинската причина да му бъде показана вратата е неговото желание да се отърве от Явлински. След като бе вкаран в затвора за близо три години във връзка с дело за злоупотреба, Навални омаловажи тези критики в миналото. Според него те се дължат на личностни разногласия и политическо маневриране.

Председателят на „Яблоко“ Николай Рибаков подкрепи Явлински в интервю за телевизионния канал „Дожд“ (Дъжд).

„Явлински направи нещо необичайно в руската политика. Той говореше честно пред много хора за това, което хората обсъждат в кухните си, но се страхуват да споделят в социалните мрежи, защото се боят да не бъдат критикувани“, каза той.

Навални бе задържан, след като миналия месец се завърна в Русия от Германия, където се лекуваше от отравяне с нервнопаралитичен агент.

Впоследствие десетки хиляди хора излязоха по улиците на протести. Негови съюзници са призовали хората да се съберат за кратко в дворовете си тази неделя и казаха, че ще призоват за нови протести през пролетта. Те призовават и за още разследвания за корупция във връзка с изключително популярните видеоматериали на Навални.

Явлински обаче казва, че протестите и разследванията не са решението. Според него опонентите на Кремъл трябва да използват по-конвенционални методи и да опитат да спечелят места в парламента. 

---

Анализът на Андрю Осборн е публикуван в Ройтерс. Преводът е на БТА.