Григор Димитров отпадна на четвъртфинал на Откритото първенство на Австралия по тенис - 6:2, 4:6, 1:6, 2:6 срещу квалификанта Аслан Карацев (Русия).

Контузия попречи на българина - личеше, че изпитва болки в гърба. Той сам обяви това след мача - излязъл е на корта с физически проблеми в гърба.

Така в третия и четвъртия сет бе лесна плячка за Карацев, който става едва петият тенисист в историята, тръгнал от пресявките и стигнал до полуфинал в турнир от Големия шлем.

114-ият в света чака Новак Джокович, който надви Александър Зверев във вълнуващ мач, продължил до среднощ в Мелбърн - 6:7(6), 6:2, 6:4, 7:6(6). Ноле също излезе с травма, която обаче - поне така изглежда, му позволи да играе и да спечели с обрат.

А първата ни ракета е поредният тенисист, който отпада заради контузия - след Пабло Кареньо Буста, Матео Беретини, Каспер Рууд и т.н.

Първият сет отиде на сметката на Григор Димитров. Карацев проби за 2:1. Българинът обаче отвърна моментално. И не само това - нареди серия от пет поредни гейма, в които направи общо три брейка.

Руснакът удря топката много силно и обикновено играе на ръба на риска, което му донесе успех в изключителния рейд от началото на турнира. Димитров обаче успя да наруши ритъма му на игра и да го разколебае. 

Така Карацев направи много грешки, а и Григор се представяше отлично на първия си начален удар.

Серията на Димитров продължи във втория сет, а той пропусна да пробие за 2:0. След това и за 3:1. Така отново опонентът му удари първи - за 3:2. Последва рибрейк - 3:3. След това българинът взе подаването си, което обаче бе всичко за него в този сет. 114-ият в света на свой ред изравни, проби и завърши сета с успех.

Така за първи път от началото на турнира Григор загуби сет. Ролите изглеждаха разменени по отношение на увереността. Както и по отношение на физическата форма на двамата. Григор вече не беше равностоен.

И още в третия сет Гришо бе разклатен - за разлика от тенисиста срещу него. Той спечели само един гейм. И още два в четвъртия.

В началото на третата част Димитров трудно защити подаването си. Веднага след това бе пробит - при 1:2. Тук започна да личи, че изпитва физически проблеми. Нататък руснакът не му даде и гейм до края. Бившият №3 в света явно бързаше да получи помощ - рехабилитатор дойде на корта, последва и медицински таймаут.

Но четвъртата част, оказала се последна, протече идентично. С тази разлика, че при 1:4 Григор намали пасива си, но това бе всичко, което успя да постигне днес.

Все пак Григор Димитров стигна до четвъртфинал, което е добро начало на годината. Реално по възможностите му бе да отиде поне на полуфинал, ако не бяха контузията и страхотната игра на Карацев.

"Проблемът се появи вчера - като от нищото. Няма смисъл да крия. Болката се повтори в началото на мача и стана постоянна. Но това беше денят на Карацев. Това е спортът, трябва да гледаме напред. Преди мача не бях в състояние да си обул чорапите, така че знаех, че ще е тежко, заяви на пресконференцията Григор. - Бях в много добра форма преди това. Рядко съм бил толкова добре подготвен за турнир от Големия шлем, но пак казвам, това е спортът. Респект за човека (Карацев, бел. ред.). Бори се, направи необходимото. Да, проблемът бе в гърба, а той участва във всичко - сервис, бекхенд, форхенд. Все едно ток минава през теб при всяко движение... Но моля ви, нека отдадем заслуженото на него за победата."

"Да се откажа? Не съм такъв. Аз съм състезател. Не можех да се откажа в края на третия сет, не съм такъв. Отдавна не бях достигал толкова далеч в турнир от Големия шлем. Ясно е, че сега съм разочарован, но ще извлека позитивите и след няколко дни почивка отново ще бъда на корта", добави той.