Според проучване на американската корпорация „Ранд“, озаглавено „Проучване на липсата на баланс в Европа в конвенционалната сила“, НАТО има по-малко въоръжение от Русия по източния си фланг, макар и да е прекарала години, засилвайки силите си в региона, пише изданието Stars and Stripes, предаде "Фокус".

„По-солидна позиция, целяща значително да увеличи цената на военния авантюризъм срещу един или повече членове, си струва обмислянето“, пише в доклада на изследователския център.

В документа не се правят специфични препоръки относно видовете сили, които могат да бъдат разположени на Източния фланг на НАТО. Но в друго скорошно проучване на „Ранд“ се препоръчва в региона да бъдат изпратени допълнителни бригади. През последните години САЩ и НАТО пренареждат силите на Алианса в Европа, като все повече сили се разполагат на потенциалните „горещи точки“ като балтийските републики и Полша. Въпреки това според новия доклад на „Ранд“ тези действия изостават в сравнение с руския военен напредък.

Русия модернизира армията си през последните години, а Москва е разположила нови и по-способни сухопътни и въздушни сили край границите на страните членки на НАТО Естония, Латвия и Литва.

„В балтийските републики съюзниците имат близо 32 хил. войници в сравнение със 78 хил. руски в околността, които със свояте висока готовност и мобилност могат да победят съюзниците“, пише в доклада.

Русия има също така преимущество по отношение на танковете със 757 машини в сравнение със 129 на НАТО.

„Докато страните членки на Алианса са изразходвали последните 15 години, развивайки леки сили, които лесно да могат да се разполагат в Афганистан, Русия е запазила „комбинирана сила, която поставя ударение върху мобилност и огнева мощ“, се съобщава в доклада.

„Русия също така може да разполага масово сили по границите благодарение на своите железопътни и пътни мрежи и се радва на значимо преимущество при генерирането на бойни сили по време на начален период на криза“, смята „Ранд“.

Преимуществото на НАТО по отношение на изтребителите може да бъде под заплаха заради преимуществото на руската „интегрирана противовъздушна отбрана“. Въпреки това в доклада се уточнява, че целта не е паритет с Русия „войник срещу войник, танк срещу танк и самолет срещу самолет“.