Полузаконен търговски обект, „най-вероятно причинил токовия удар“, е бил „загубен“ в преписки между институциите. Имал е договор с болница „Св. Иван Рилски“. 

Манипулация на кабелите към общи четири търговски обекта, датираща вероятно още от 2018 г. 

С такова заключение е излязъл столичният район „Триадица“ във връзка с трагичния и нелеп инцидент, при който 16-годишно момче загина, стъпвайки върху улична шахта, по която тече ток. Това се разбира от съобщение, публикувано във фейсбук профила на района. Кметът Димитър Божилов сформирал експертна група, която днес е извършила оглед на мястото на инцидента и е снела снимков материал, като данните от тази проверка ще бъдат предоставени на разследващите органи, посочват още оттам.

Според въпросната проверка два кабела са били изведени надземно в близост до шахтата и прокарани до два търговски обекта. Първият бил разположен на общинска земя, нямал схема за поставяне и не функционирал. (Не става ясно защо няма схема за поставяне.) Вторият, за който от районното кметство посочват, че „най-вероятно е причинил токовия удар, е разположен на територията на двора на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ ЕАД“. 

Следва опис на въпросния обект, като в случая разбираме, че той е имал договор с болницата, сключен през 2016 г. Както и следното:

„По отношение на този обект е водена преписка за узаконяване, но и за премахване. И двете са приключили с изискване за информация от областната управа и болничното заведение, заявено от районната администрация през м. май, 2019 г., по което до днешна дата няма отговор.“

С други думи от две години тече някаква преписка за този обект, като не е ясно в крайна сметка законен ли е той, или не. И неясно защо преписката е замръзнала между институциите.

Днес обектът не е работел, констатирали са проверяващите.

По-нататък от „Триадица“ посочват, че четири от петте търговски обекта в района на инцидента са били захранени с електричество от захранващ кабел, прокаран под бул. „Акад. Иван Гешов“ и след булеварда - чрез въздушно прокарване, съобразено с предписанията на електроразпределителното дружество, по светофарен стълб, който днес не е наличен.

„Проверката показва, че при премахването на този стълб през 2018 г. е била извършена и манипулация на кабелите към търговските обекти, прокарани по настоящото трасе.“

Припомняме, че от вчера институциите си прехвърлят топката по случая. Днес от „Св. Иван Рилски“ излязоха с позиция в отговор на проверката, назначена от здравния министър Костадин Ангелов. В нея се посочва, че лечебното заведение се захранва от два трафопоста, които се намират на територията на болничния комплекс и нямат касателство към други източници на електрозахранване.

От ЧЕЗ пък посочиха, че шахтата не е на дружеството, а повреденият кабел се намира извън границите на собствеността му.

Ето пълния текст на съобщението на район „Триадица“:

В шахта, разположена в близост до светофарната уредба на мястото на инцидента, са изведени подземно два електропреносни кабела. Тези кабели са поставени надземно в близост до шахтата и прокарани по тръбно-решетъчно ограждение и уличен стълб до два частни търговски обекта:

- Първият търговски обект, разположен на общинска територия и свързан с единия от двата кабела, не функционира и няма схема за поставяне.

- Вторият търговски обект, свързан с оголения кабел, който най-вероятно е причинил токовия удар, е разположен на територията на двора на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ ЕАД. Този обект не е функционирал към момента на проверката, извършена днес, 15.02.2021 г.

Съгласно наличните данни в районната администрация, този обект се стопанисва от търговско дружество „Дениа 2016“ ЕООД, регистрирано в търговските регистри на общината като функциониращ обект от 2016 г. Обектът се експлоатира в двора на болничното заведение въз основа на договорни правоотношения, сключени между дружеството и болницата през 2016 г. (Проверка на Клуб Z показа, че фирмата е регистрирана във Варна, а неин собственик е Иван Иванов. На публично достъпните телефони, не отговаря никой в момента.)

По отношение на този обект е водена преписка за узаконяване, но и за премахване. И двете са приключили с изискване за информация от областна управа и болничното заведение, заявено от районната администрация през м. май, 2019 г., по което до днешна дата няма отговор.

- По първоначални данни, четири от петте търговски обекта в района на инцидента са били захранени с електричество от захранващ кабел, прокаран под бул. „Акад. Иван Гешов“ и след булеварда - чрез въздушно прокарване, съобразено с предписанията на електроразпределителното дружество, по светофарен стълб, който днес не е наличен. Проверката показва, че при премахването на този стълб през 2018 г. е била извършена и манипулация на кабелите към търговските обекти, прокарани по настоящото трасе. 

Във връзка с горното, районната администрация адресира писма до Софийска градска прокуратура, електроразпределителното дружество, МБАЛ „Св. Иван Рилски“ ЕАД, министъра на здравеопазването, областната управа на гр. София, СДВР, „Улично осветление“ ЕАД и дирекция „Управление и анализ на трафика“ към Столична община с молба за съдействие и предоставяне на информация, която да послужи на разследващите органи за изясняване на фактите и обстоятелствата, довели до фаталния инцидент.

Район „Триадица“ ще продължи да съдейства на всички органи, ангажирани с разследването, за да бъдат предотвратени подобни случаи в бъдеще, а виновните лица да понесат своята отговорност.