Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Полският премиер Матеуш Моравецки поиска днес от Германия да изплати репарации на Полша заради окупацията през Втората световна война, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Изявлението на Моравецки е по повод интервю на германския президент Франк-Валтер Щайнмайер, в което той казва, че Германия има историческо задължение към Русия и затова изгражда газопровода "Северен поток-2". Щайнмайер посочва, че задължението е заради нахлуването на Вермахта в СССР през войната.

Моравецки изрази задоволство, че президентът признава факта, че последиците от Втората световна война имат отражение върху сегашните политически и икономически решения.

"Полша никога не е получавала репарации въпреки ужасяващите разрушения, причинени от Нацистка Германия. Шест милиона поляци бяха убити. Хиляди градове и села бяха изравнени със земята, включително полската столица", написа във Фейсбук Моравецки до снимка на разрушената Варшава.

По думите на полския премиер изграждането на "Северен поток-2" не е форма на компенсация, а подкопаване на европейската солидарност.

"Изграждането на мостове между Европа и Русия не трябва да става през главата на Централна и Източна Европа", заключава Моравецки в поста си в социалната мрежа.

Коментарите на Щайнмайер предизвикаха възмущение и в Украйна - страната, през която понастоящем преминава повечето руски природен газ за Европа, отбелязва ДПА

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.