Полският премиер Матеуш Моравецки поиска днес от Германия да изплати репарации на Полша заради окупацията през Втората световна война, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Изявлението на Моравецки е по повод интервю на германския президент Франк-Валтер Щайнмайер, в което той казва, че Германия има историческо задължение към Русия и затова изгражда газопровода "Северен поток-2". Щайнмайер посочва, че задължението е заради нахлуването на Вермахта в СССР през войната.

Моравецки изрази задоволство, че президентът признава факта, че последиците от Втората световна война имат отражение върху сегашните политически и икономически решения.

"Полша никога не е получавала репарации въпреки ужасяващите разрушения, причинени от Нацистка Германия. Шест милиона поляци бяха убити. Хиляди градове и села бяха изравнени със земята, включително полската столица", написа във Фейсбук Моравецки до снимка на разрушената Варшава.

По думите на полския премиер изграждането на "Северен поток-2" не е форма на компенсация, а подкопаване на европейската солидарност.

"Изграждането на мостове между Европа и Русия не трябва да става през главата на Централна и Източна Европа", заключава Моравецки в поста си в социалната мрежа.

Коментарите на Щайнмайер предизвикаха възмущение и в Украйна - страната, през която понастоящем преминава повечето руски природен газ за Европа, отбелязва ДПА