Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Силите за сигурност в Мианма днес откриха огън, за да разпръснат протестиращите край електроцентрала. 

Бронетранспортьори излязоха по улиците на големите градове, за да спрат стотиците хиляди протестриащи срещу военния преврат, които демонстрират по улиците вече девети ден, предаде Ройтерс, цитиран от БТА. 

Военни части бяха разположени край електроцентрала в северния щат Качин и се стигна до сблъсъци с демонстрантите. Някои от тях твърдяха, че армията планира да прекъсна електрозахранването, допълни Ройтерс.

Много хора в Мианма пренебрегнаха днес забраната за демонстрации и излязоха на шествия, протестирайки срещу военния преврат, свалил от власт избраното правителство на Аун Сан Су Чжи.

Големи демонстрации имаше в Янгон, Мандалай и столицата Найпидау, както и в отдалечени области, населени предимно с етнически малцинства.

Протестиращите в Янгон организираха отново демонстрации пред китайското и американското посолство. Те обвиняват Пекин в подкрепа на военната хунта и приветстват действията на САЩ за налагане на санкции срещу военните. 

"Движението за гражданско неподчинение и демонстрациите показват, че народът на Мианма иска демокрация. Заставаме зад него", посочи вчера в изявление в Туитър американското посолство в Мианма.

Някои протестиращи носеха плакати, призоваващи хората да бойкотират бизнеси, свързани с военните. В протестите активно участват и държавни служители, а постове в социалните медии днес показват, че към тях се присъединяват и работещите в железниците.

Смята се, че за осемте дни на протести на улицата са излезли стотици хиляди хора въпреки заплахата от шест месеца затвор за нарушаване на заповедта, забраняваща събиране на групи от повече от четирима човека. Със същата заповед на военните в страната бе въведен полицейски час от 20.00 ч. до 4.00 ч. сутринта.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.