Биткойнът днес продължи да поскъпва и плътно доближи символичния праг от 50 000 долара, продължавайки възходящата си тенденция, след като и инвеститорите, и обикновени хора все повече използват най-голямата криптовалута в света, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Биткойнът поскъпна днес до 48 8000 долара, повишавайки курса си с 3,2 на сто. Максималната му стойност по-рано през деня бе 49 714 долара.

Биткойнът отбелязва рекордно високи стойности от началото на седмицата, след като новината за вложените 1,5 милиарда на Тесла (Tesla Inc) в криптовалутата наведе инвеститорите да мисълта, че това ще стане основен клас активи и за корпорациите, и за мениджърите на пари, припомня Ройтерс.

В четвъртък, 11 февруари, Банк ъв Ню Йорк Мелън (Bank of New York Mellon), най-старата банка в САЩ, обяви, че планира да започне операции по съхранение, прехвърляне и емитиране на криптовалути.

Според ръководителя на отдела за управление на активи и цифровизация на банката Роман Риджълман растежът на котировките на криптовалутите е причината за интереса към тях на клиентите на банката, които се стремят не само да запазят, но и да умножат активите си. 

Такъв интерес най-често проявяват ръководители на на хедж фондове, дружества за управление на активи и други институционални инвеститори.

Основана през 1784 година, Банк ъв Ню Йорк Мелън е първата в САЩ голяма депозитарна банка, която заявява, че планира да се занимава с криптовалути, отбелязва изданието. 

Миналата година американският финансов холдинг Фиделити инвестмънтс (Fidelity Investments), който се ползва с добра репутация, получи разрешение от регулаторните органи за операции с биткойни и други крипто валути.