Американският производител на електрически автомобили „Тесла“ обяви, че е инвестирал общо 1,5 млрд. щатски долара в биткойн като част от новата си инвестиционна политика, родена през януари. 

Новината не е особено изненадваща, като се има предвид, че изпълнителният директор Илон Мъск е един от най-големите фенове на криптовалутата. Новина е обаче, че след като „Тесла“ разкри инвестицията, цената на един биткойн удари тавана, постигна нов абсолютен рекорд и към момента струва над 42 900 долара. Това е 10-процентен ръст само за ден. 

И още нещо - „Тесла“ заяви, че ще приема биткойн и като разплащателно средство в близкото бъдеще, като изрично подчертава, че ще се съобразява с действащите регулации.

Така компанията за електромобили се превръща в един от големите играчи на пазара на криптовалути и може да бъде генератор за тяхното по-широко припознаване от потребителите. 

Предположението на експертите е, че ако тази тенденция продължи, вероятно до месец биткойн ще достигне 45 хил. долара за брой.