Европейският съюз ще разрешава по-бързо ваксините срещу варианти на новия коронавирус, обяви европейският комисар за здравеопазването Стела Кириакиду, цитирана от Франс прес и БТА.

Агенцията отбелязва, че това е станало на фона на критиките срещу ЕС за бавния му отговор на пандемията.

"Анализирахме с Европейската агенция по лекарствата процедурата (за одобряване на ваксини) и решихме отсега нататък ваксина, подобрена от производител за (нуждите на) борбата с новите варианти на основата на вече съществуваща и лицензирана ваксина вече няма да има нужда да преминава през всички етапи на разрешение", каза еврокомисарят за здравеопазването в публикувано днес интервю за германския ежедневник "Аугсбургер Алгемайне". 

Кириакиду заяви, че това ще осигури по-бързо на разположение "приспособени ваксини, без да бъдат понижавани критериите за безопасност".

Европейската комисия отнесе много критики за мудното начало на ваксинационните кампании в страните от ЕС в сравнение с Великобритания и САЩ. Забавянето бе обяснено както с дългата процедура за одобряване на ваксините, така и с грешки при поръчките.

Еврокомисарят за здравеопазването призна, че не е доволна от сегашната ситуация, но отхвърли критиките срещу съюза.

"Би било невярно да твърдя, че не сме допуснали грешки", заяви Кириакиду, но в същото време припомни, че ЕС вече е успял да осигури доставката на 700 милиона дози ваксина до края на трето тримесечие на тази година.