Предсказанието на ген. Мутафчийски си е точно. На третата седмица вече ще имаме проблем.“

С тези думи математикът на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов предупреди, че навлизаме трети етап на ускорено разпространение на COVID-19 в България. Още миналата седмица за това предупредиха и членовете на Националния оперативен щаб.  

Все още се намираме в период на бавно нарастване на броя на случаите. Но ако нещата продължават така, той ще приключи, разказа пред Нова телевизия математикът.  

Той съобщи, че Националният оперативен щаб следи доста параметри около разпространението на заразата, но това, което наблюдават най-внимателно, е базовото репродуктивно число.

Математикът обясни, че когато стойността на това число достигне 1,3 се превръща в критична. В момента това число е 1,12. Когато обаче стане 1,3 броят на бавното нарастване на случите ще приключи и ще навлезе във фаза на бързо нарастване. Той даде за пример Великобритания, където това число в момента е 2,9. В България, в най-тежкия си момент досега – през ноември, стойностите на базовото репродуктивно число е достигнало 1,96.

„Вие видяхте октомври, ноември месец. От един момент нататък започна експоненциалният растеж“, добави той.

И предупреди, че при тези стойности на заболеваемостта още от следващата седмица ще навлезем в трета вълна на ковид пандемията у нас.

„Ние ще изкараме тази седмица и още следващата ще доближим тези 1500 случая на ден“, уточни проф. Витанов.

По думите му след броени дни може да се очаква трета вълна на заразата.

„Разпространението на вируса в един момент става преобладаващо дифузно. И тогава започват проблемите”, посочи математикът.

Според него смъртността в България е проблем, защото народът е болен. „Народът е по-болен, отколкото ние предполагаме. Има едно леко и бавно намаляване на жертвите на вируса, но това става бавно”, добави Витанов.

Математикът предупреди, че има опасност отново да се върнат тези стойности, ако не се предприемат навременни мерки.

И побърза уточни, че не е негова работа да казва дали и какви мерки да се вземат.

Той сподели, че днешната редовна пресконференция няма да се интересна, но ако така се развива епидемията, другата ще е много по-различна.

Проф. Витанов прогнозира, че ако до лятото са ваксинирани около 2 милиона българи, това ще се отрази много положително на епидемичната обстановка.