Безумна фалшива антиваксърска новина вече е обект на проверка от прокуратурата.

Новинарски сайтове в публикация от миналата седмица твърдят, че 44-годишна учителка от Разград е починала в местната болница 16 минути, след като била имунизирана срещу коронавирус. От здравната инспекция и от болницата опровергаха информацията, а набедената за мъртва учителка е здрава и е в клас, установява Нова тв.

"Убитата от ваксина" преподавателка днес говори пред телевизията.

Милена Илиева преподава английски език в ОУ "Никола Вапцаров", а ужасяващата вест, че вече е починала от инфаркт след ваксина научила миналата събота от колежка.

"Получавам съобщение от приятел – "Моля те, Милена, обади ми се, спешно е". Аз връщам обаждане и приятелката ми се изненадва, че съм жива и здрава. Тогава тя казва, че в интернет пространството се разпространява новина, че аз съм починала в резултат на ваксинация срещу COVID-19", каза тя пред медията.

Милена направила проучване и не само сигнала до статията, но и видяла своя снимка.

"За мен беше изключителен стрес. Бях в ступор от цялата тази информация и не можех да повярвам, че става въпрос за мен", казва жената.

Елементарна проверка на Клуб Z показва, че "новината" за покойницата е все още налична в сайтове като "Информиран", който посочва като първоизточник "Контрановини". Където пък... тя е изтрита. Същата е съдбата й и в "Новинката" (това е класическо "пране" на нформация, ползвано и в кафявите медии, когато трябва да се "удари" някой политически противник, напр., б.р.).

В kalvacha.com се цитира дори "съсипаният мъж" на учителката (с негова снимка!), който бил казал:

"На 16-тата минута почина. Веднага се почувства зле, не можеше да диша. Понеже ваксинацията й беше направена в болница, лекарите веднага реагираха, но нямаше какво да сторят."

Той е убеден, че именно ваксината е причинила смъртта на жена му, но не може да стори нищо", продължава издевателството на псевдо журналистите.

Като първоизточник се сочи освен "Контрановини", и друга "медия" на подобна висота - Zona98. Там пък откриваме такива заглавия:

В опит да спре лавинообразното разпространяване на фалшивата новина Милена подала жалба в полицията. От прокуратурата започнали проверка, от местното РЗИ и болницата - също.

На всичкото отгоре от думите на шефката на РЗИ-Разград става ясно, че към момента на "информацията" имунизации на учители в областта изобщо не са провеждани - това предстои по график. Дали това ще окаже влияние върху желанието им за ваксиниране, е въпрос.

Пред Нова тв окръжният прокурор на Разград Тихомир Тодоров заявява:

"Отговорността не е малка - до 5 години лишаване от свобода и глоба от 10 до 50 хиляди лева. Достигнали сме до определен сайт, който е регистриран в София. Интерент пространството не е анонимно пространство - всеки оставя някакъв белег." 

Жертвата на фалшивата новина ще съди автора на статията, макар че опитът показва, че в такива случаи тя е превъртяна през куп анонимни фактори и виновникът не може да бъде открит.

„Надявам се това да не се случва на друг. Това е нечовешко и не знам какво да кажа, не мога да го приема, този акт е просто недопустим”, казва Илиева.

Както Клуб Z писа, от началото на пандемията прокуратурата на някоко пъти оповести, че е образувала досъдебни производства по члена за "неверни повиквания и заблуждаващи знаци за помощ" (чл. 326 НК). Най-известното от тях е срещу проф. Асена Сербезова - шеф на фармацевтиния съюз, чиито "грях" обаче бе, че в интервюта пред национални медии предупреди да не се купуват лекарства безразборно, защото това може да доведе до дефицит.

Макар да има следствена тайна, от думите на разградския прокурор може да се заключи че сега делото е образувано по квалифицирания състав на същия член, който бе въведен в условията на пандемия през март 2020 г.: ако от горното са настъпили "значителни вредни последици, наказанието е лишаване от свобода до пет години и глоба от десет хиляди до петдесет хиляди лева".

Неотдавна пък българският евродепутат Андрей Слабаков предложи да се лежи в затвор ефективно за дезинформация. Това би "върнало" прокуратурата в процесите срещу журналсити - възможност, която бе отменена 10-ина години след т. нар. демократични промени, чак през 2000 г.