Лекарството за артрит тоцилизумаб (tocilizumab) намалява риска от смърт сред тежко болни пациенти с COVID-19, пише днес авторитетното британско научно списание “Ню сайънтист”

То се позовава на резултати от проучване на потенциални лечения за заболяването от март миналата година. 

То е установило, че 29% от пациентите с COVID-19, получили тоцилизумаб, са починали в рамките на 28 дни, в сравнение с 33% от тези, които не са получили лекарството. 

Лечението с тоцилизумаб - продавано под марката “Актемра” (Actemra) от швейцарската компания “Рош” (Roche) също е съкратило времето за възстановяване и е намалило нуждата от механична вентилация. 

Проучването е включило 2022 пациента с COVID-19, определени на случаен принцип за получаване на тоцилизумаб в допълнение към стандартните грижи и 2094 пациенти, определени само за стандартни грижи. Последните за 82% от всички пациенти в проучването включвали лечение със стероиди като дексаметазон. 

Миналата година дексаметазонът стана първото лекарство, открито за намаляване на смъртността при пациенти с COVID-19. 

Най-новите резултати показват, че тоцилизумаб осигурява допълнителни ползи, когато се използва със стероиди, като дексаметазон, пише “Ню сайънтист”. 

„Използвано в комбинация, въздействието е значително“, каза Мартин Ландрей от университета в Оксфорд, един от водещите следователи в процеса, цитиран от списанието. 

То цитира и Атималайпет Раманан от Университета в Бристол, който казва: „След дексаметазона, това е най-значителният напредък в лечението на COVID“.