Четири държави от ЕС са получили предложение за отделни споразумения с британско-шведската фармацевтична компания „Астра Зенека“ за ваксини срещу коронавирус.

Това съобщи чешкият премиер Андрей Бабиш, цитиран от EurActiv.

Предложението за ваксините било извън договореностите в Европейския съюз, a както е известно, доставките от компанията вече предизвикаха скандал заради неизпълнение на ангажиментите към ЕС.

„Докато „Астра Зенека“ отказваше да достави на ЕС 80 млн. дози, получихме многократни предложения за тази ваксина - не само аз, но и трима други министър-председатели в Европа, дори преди началото на доставките за ЕС“, каза Бабиш.

Той не разкри кои са другите три държави. Но обясни, че в предложението е замесена фирма посредник от Дубай. В предложението се говорело за 50% предплащане.

„Повярвайте ми, бихме използвали тази възможност, ако беше реалистична. Но не можем да си го позволим. Имаме някои споразумения и трябва да ги спазваме“, каза още Бабиш.

Според EurActiv цената на ваксините в тези отделни сделки все още е неизвестна, но тя вероятно е висока. Всичко това потвърждава подозренията на ЕС за задкулисни преговори, които заобикалят Брюксел.

От сайта посочват още, че са отправили допитване към ЕК за възможни такива странични договорки, като оттам са отговорили, че не им е известно да е имало такива.