Мисиите на Китай и Обединените арабски емирства към Марс ще достигнат планетата тази седмица преди новия роувър на НАСА - Perseverance. съобщи Space.com. 

За пръв път апарати на три държави пристигат на Червената планета почти едновременно.

Първи ще са ОАЕ - техният Hope ("Надежда") ще влезе в орбита късно днес. Утре се очаква това да направи и китайският Tianwen-1.

За арабската страна това е първата междупланетна мисия, тръгнала през юли миналата година. Около 17:30 ч българско време Hope ще започне да намалява скоростта си, която в момента е над 121 хил. км/ч, за да може да бъде уловен от гравитацията на Марс и да влезе в орбита. Космическата агенция на Емирствата ще излъчва това на живо онлайн. Мисията е за над 200 млн. долара, и е напълно възможно апаратът да не успее да навлезе в орбита, да подмине планетата, или да изгори в атмосферата.

Ако мисията е успешна, Hope ще остане в орбита за наблюдения на атмосферата и климата на планетата.

Китайците пращат орбитален апарат и марсоход, така че предизвикателствата за тях са две - да се навлезе в орбита и да се спусне роувърът безопасно на повърхността на планетата. Спускането обаче се очаква чак през май месец.

Една от малкото снимки, които Китай пусна на своя апарат Tianwen-1.

За жалост Поднебесната империя няма навика да рекламира космическите си мисии за световната общност. Няма следене на живо, не се знае дали ще има и стрийм на кацането.

Perseverance - новият роувър на НАСА, ще пристигне няколко дни по-късно. Той е много подобен на Curiosity и с подобна мисия - да събира и анализира геоложки проби от повърхността на планетата, но новата машина има и допълнителни задачи.

Добрата новина е, че предишният роувър продължава да работи и е възможно до края на месеца САЩ да имат за пръв път два активни апарата на повърхността на Марс.