Масовите течове на данни, най-вече имейли и пароли, е вече ежедневие. Последният набор от акаунти се казва Compilation of Many Breaches (компилация от много пробиви) и съдържа над 3,2 имейл адреса, съобщи Engadget.

Повечето изтекли акаунти в него не са нови, той просто компилира данните от последните няколко месеца, когато изтекоха много данни на Netflix и Linkedin.

Както и при други течове, и тук са засегнати и множество български потребители - това се разбира дори само от акаунтите на българските пощи abv.bg и mail.bg.

Но много българи ползват и свръхпопулярните Gmail.com, Hotmail.com и други, а от тях в течовете има буквално милиони.

Как някой пробива мейла ни?

Понякога е грешка от наша страна - много къса и слаба парола, софтуер без ъпдейт от много време, или кликане на линкове от опасни мейли и онлайн разговори. Сваляне на файлове от опасни места също остава един от много популярните начини да се заразим с нещо, което да извлече някакви лични данни.

Понякога обаче е пробив в услуга, която ползваме - независимо дали социална мрежа, сайт за видеострийминг, или някой обикновен форум. Те не са неуязвими и хакер, който успее да ги пробие, може с един удар да открадне данни на милиони хора.

Как да проверя дали имейлът ми е хакнат?

Има няколко различни възможности. Софтуерът The Harvester е безплатен вариант, който изисква малко настройване. Търсачката на CyberNews.com е елементарна за употреба. Наистина сериозна проверка може да се направи и с платени услуги като Password Exposure Test

Ако имейлът е в някой от списъците, първата работа е смяна на паролата - нещо, което така или иначе трябва да се прави редовно. Хубаво е тя да съдържа цифри, главни и малки букви и препинателни знаци, а типично се иска и да е поне 8 знака.

Важно е, ако имате подозрение за пробив, да инсталирате или ъпдейтнете програма срещу вируси и молуеър. Има множество ефективни безплатни и платени парчета софтуер, сред които Norton, McAfee, Kaspersky, MalwareBytes и други.