Сенатът на САЩ гласува във вторник, че процедурата по импийчмънт на бившия вече президент Доналд Тръмп не противоречи на конституцията, предадоха световните информационни агенции, цитирани от БТА.

56 сенатори се съгласиха с това, че процедурата съответства на основния закон на страната. 44 гласуваха против. Така опитът на защитата на Тръмп да прекъсне процедурата с мотив, че само действащ президент може да бъде подложен на процес по импийчмънт се провали и процедурата продължава.

Ръководителите на обвинението и адвокатите на защитата ще разполагат с по 16 часа за своите презентации, които се очаква да започнат по обяд в сряда.

Процесът ще продължи и през уикенда. Въздействащи кадри от насилието в Капитолия на 6 януари, отнело живота на пет души, както и речта на Тръмп пред привържениците му преди нахлуването, бяха показани в началото на процеса.

Процедурата срещу Тръмп започна миналия месец от контролираната от демократите Камара на представителите заради ролята му в нападението на 6 януари срещу Капитолия.

По-рано същия ден Тръмп произнесе пламенна реч пред свои привърженици във Вашингтон, в която повтори необоснованите си твърдения, че загубата му на президентските избори на 3 ноември е била резултат от мащабни изборни измами и насърчи привържениците си "да се борят с всички сили".

Доналд Тръмп е първият бивш президент, станал обект на импийчмънт, както и първият, срещу когото подобна процедура се води два пъти.