Председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен изразява пълна подкрепа за пътуването на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел до Москва миналата седмица.

Това заяви днес Петер Стано, говорителят на Борел.

Дипломат номер 1 на Европа бе подложен на остри критики, след като бе унизен на пресконференцията от руския външен министър Сергей Лавров. Борел се опита да оправдае посещението си, като изтъкна, че е поискал освобождаването на осъдения опозиционер Алексей Навални.

„Пътуването беше деликатно, необходимо и предварително обсъдено. Това, че се очертаваше да бъде трудно, не трябваше да ни отказва. Необходим е прям разговор с руските власти по сложните проблеми, пред които сме изправени. Успех или провал от подобна мисия не се отчита само от впечатленията от пресконференцията“, каза Стано.

Според него Жозеп Борел изпълнил основната цел – да предаде ясното послание по повод отравянето и задържането на Навални, както и оценката на ЕС за поведението на Русия.

Той искал да се срещне с Алексей Навални, но не успял поради поставени неизпълними условия от страна Лавров, каза още Стано. Борел се обърнал с такава молба към домакина си. Лавров обаче го посъветвал да подаде молба до съда. А това би отнело повече време от това, с което върховният представител е разполагал при посещението си.

Интересното е, че друг говорител на ЕК – Набила Масрали, заяви в петък, че Борел няма да отиде в затвора при Навални, тъй като мястото на опозиционера не е там и такова посещение може да се изтълкува като погрешен сигнал.

Колкото до поведението Москва, тя търсила сблъсък с Брюксел и това проличало от начина на организиране на посещението, от пресконференцията, в действията срещу Навални и дипломати от ЕС.

„Всичко това ясно показва избраната от Москва посока“, обобщи говорителят.

„В Еврокомисията не сме наивни, но в международните отношения винаги влагаме обичайната вежливост. Това е европейската култура, която разграничава смисъла от начина. Винаги ще бъдем учтиви, но знаем какви са средствата на силата. Основната разлика между ЕС и Русия е в разбирането за върховенството на закона и мястото на съдебната власт. Борел не съжалява, че пътува до Москва - дипломацията понякога не е приятна, но е за предпочитане“, продължи Петер Стано.

Санкциите не са цел на европейската външна политика, но дават плодове. Така „гласът“ на европейската дипломация коментира очакванията от предстоящия Съвет „Външни работи“ на 22 февруари в Брюксел.

В Комисията засега не е получено писмо с искане за оставката на Борел, за каквото се твърди, че е било подписано от евродепутати.

Утре Жозеп Борел ще отчете посещението си пред Европарламента.

Същевременно от Москва дойде съобщение, че Русия е изумена от оценките, които Борел е дал за посещението. Така от руското външно министерство коментираха пред ТАСС изявлението на върховния представител след завръщането му в Брюксел. Той каза, че следващите стъпки на страните членки могат да включват и санкции.

„Оценките на Борел контрастират силно с неговите изявления, направени на пресконференция в Москва", заявиха от дипломатическото ведомство.

И изтъкнаха, че европейският дипломат номер 1 е имал всички възможности веднага да даде собствена оценка на посещението си по време на пресконференцията със Сергей Лавров. Тогава руският външен министър е коментирал резултатите от преговорите в присъствието на госта.

„Никой не ограничи върховния представител нито във времето, нито във формата“, изтъкнаха от руското Външно.

Оттам допускат, че „може би при пристигането в Брюксел са обяснили на шефа на европейската дипломация как трябва да подреди акцентите“. Тогава обаче това само потвърждавало как и от кого всъщност се определя политиката на ЕС.