Съветът на ЕС постигна днес съгласие Лаура Кодруца Кьовеши да бъде първият главенпрокурор на ЕС.

Остава кандидатурата на румънката да бъде потвърдена от Европарламента, което ще бъде последната стъпка. Това ще бъде чиста формалност, тъй като преговарящите от ЕП и Съвета на ЕС постигнаха споразумение още на 24 септември.

Преговорите между двете институции се водеха от пролетта. Екипът на парламента подкрепяше от самото начало Кьовеши. В началото Съветът бе за французина Жан-Франсоа Бонер. Преди месец обаче той промени позицията си. Твърди се, че след среща с преговарящите от новоизбрания Европарламент финландското председателство се обърнало към страните от ЕС, за да проучи доколко биха проявили гъвкавост. Това направипа 17 държави.

„Приоритет на съвета е Европейската прокуратура да бъде създадена и да заработи до ноември 2020 г. В този смисъл вече става спешен въпросът за назначаване на главен прокурор на ЕС“, заяви Ана-Мая Херниксон – правосъден министър на Финландия, коят в момента е председател на Съюза.

Тя допълни, че като първия в историята европейски обвинител номер 1 Кьовеши ще има задачата да изгради прокуратурата от нулата. 7-годишният й мандат ще се състои най-вече в изграждане на административната и оперативната структура на службата и в установяването на добри работни отношения с националните съдебни власти.

Съветът на ЕС ще продължи да наблюдава изграждането на Европейската прокуратура, за да бъде гарантирано, че тя ще бъде ефективна и ще се превърне в крайъгълен камък в борбата с корупцията и измамите с европейските финанси.